Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Hogyan lehet balesetmentes a nyarunk?


Nem kérdés: a mi felelősségünk az, hogy gyerekeink biztonságban élvezhessék a nyarat, függetlenül attól, hogy kicsik vagy nagyok, víz közelében vagy a lakásban és a kertben, melegben vagy hűvös időben teszik azt. Kellő elővigyázatossággal, bizonyos óvintézkedések megtételével gondoskodhatunk arról, hogy ne érje őket baleset a nyár folyamán sem.

De mire is figyeljünk?

Egyes adatok szerint a nyári időszakban öt naponta fullad bele egy kisgyermek felfújható, mobil pancsolóba, medencébe. Kisgyermekkorban a vízbefúlás az egyik leggyakoribb halálok. Nem szabadna így lennie! Ebből a szempontból nincs különbség a strandok medencéi, a természetes vizek és a mobil pancsolók, kis kerti medencék között. Mint az elmúlt hetek tragédiái is megmutatták, a kicsik néhány centiméteres vízben is megfulladhatnak, nem kell, hogy ellepje őket a víz. A mozgatható medencékbe belefulladt gyermekek zöme öt évnél fiatalabb és az esetek többségében a baleset során volt a közelben felnőtt. De sajnos nem volt eléggé közel vagy nem figyelt oda eléggé…

Alapszabály, hogy a pancsoló kisgyermeket egy pillanatra se hagyjuk magára! Nem elég a közelében tartózkodni (miközben pl. kertészkedünk, teregetünk, telefonálunk, mással beszélgetünk), folyamatosan legyünk mellette és ne tévesszük szem elől! Úszni nem tudó kisgyermek (és nagyobbacska) sem mehet egyedül nagyobb medencébe úszógumival, karúszóval stb, mindig legyünk tőle olyan távolságban, hogy szükség esetén elérjük és biztonsággal meg tudjuk őt fogni. Ne menjünk velük olyan mélységű vízbe, ahol ezt már nem tudjuk számára biztosítani!

A használaton kívüli medencét biztonságosan fedjük le, vagy ha ezt nem tudjuk megtenni, egészen egyszerűen ne engedjük a kicsit a közelébe. A pancsolóból, kismedencéből használat után öntsük ki a vizet!

 

A kicsik sajnos a mai napig gyakran szenvednek el mérgezéses baleseteket, ami a nyári időszakban nem ritkán az elöl hagyott kerti vegyszerektől, permet- és növényvédő szerektől, tűzgyújtó folyadékoktól is származhat. Ezekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a benti háztartási vegyszerekre vagy a gyógyszerekre. Mindig biztos helyen, a kicsiktől elzárva tartsuk, használat után pedig azonnal tegyük el őket!

Azt hiszem, nem lehet kérdés az sem, hogy nyílt láng közvetlen közelében (bográcsozás, grill) a gyermek nem tartózkodhat, még felnőtt jelenlétében sem. Súlyos égési sérülés a pillanat tört része alatt bekövetkezhet! Mindig ügyeljünk arra, hogy használat után a tüzet maradéktalanul eloltsuk és győződjünk meg arról, hogy nem maradt benne parázs!

 

Sajnos a legkisebbek sem ússzák meg nyaranta a kismotorok, kerékpárok, trambulinok okozta sérüléseket. Sok kisgyermek ebben az időszakban tanul meg két keréken biciklizni. Ne feledkezzünk meg a bukósisakról, sok koponyasérülés megelőzhető lenne a következetes használatukkal. A könyök- és térdvédők további biztonságot nyújtanak a legkisebbeknek esés esetén, sok ízületi sérülés, végtagtörés elkerülhető volna viselésük esetén. Érdemes már egészen kicsi kortól megismertetni a kicsiket a közlekedés alapvető szabályaival (melyik oldalon közlekedjen, figyeljen oda másokra, a zebra előtt mindig álljon meg, csak a zöld jelzésen megyünk át stb.) és hozzászoktatni őket a védőeszközök használatához. Trambulinba inkább csak öt-hatéves kortól engedjük be, minden esetben figyeljünk a védőhálók épségére!

 

A folyamatos jelenlét és odafigyelés szabálya vonatkozzon a játszótéri jelenlétünkre is! Sokszor egyértelműnek tűnő, banális helyzetekből súlyos sérüléssel járó balesetek következhetnek. Ne engedjük fel a kicsit olyan játékra, mászókára, amelynek használatához még nem elég nagy vagy erős, egyébként pedig mindig legyünk a közelében, ha felmászik valamelyik játékra. Akár egy méter magasból esve is érheti őt súlyos sérülés! Elég egy mellényúlás, egy megcsúszott lábacska és már le is esett a mászókáról, vagy egy figyelmetlen pillanat, és a szálló hinta elé lépett. De sajnos az is elég lehet egy balesethez, ha egy másik, nagyobb gyerek nem figyel eléggé oda a mi kisebbünkre, ezért elsodorja vagy fellöki.

Azon túl, hogy a fentiekkel tisztában vagyunk, soha ne felejtsük el azt sem, hogy baleset esetén az elsősegélynyújtás vagy legalábbis annak megkezdése a jelen levő felnőtt feladata és felelőssége! Lehetőség szerint a helyzetet higgadtan felmérve lássunk neki! Ez akkor lehet így, ha számítunk és felkészülünk arra, hogy sajnos történhet baleset, és rendelkezünk az elsősegélynyújtáshoz szükséges képességekkel, tudással és eszközökkel. Mindig legyen a közelben sebellátásra alkalmas egészségügyi doboz, szükség esetén az orvos/mentők elérhetősége és legyen legalább laikus szinten fogalmunk az újraélesztés alapvető szabályairól, hogy ha szükség van rá, haladéktalanul meg tudjuk azt kezdeni!

Soha ne felejtsük el: mi vagyunk gyerekeink testi épségéért a felelősek! Ahhoz, hogy az ő nyaruk nyugodtan, biztonságosan és balesetmentesen teljen, a mi odafigyelésünkre van szükség.

 

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

1 Comment

Comments are closed.