Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Bárányhimlő


Biztosan sokan hallottátok már azt a szlogent, hogy a bárányhimlő báránybőrbe bújt farkas. Aki látott már pusztán a betegség szokványos tüneteitől (láz, viszkető, kellemetlen kiütések, fájdalmas afták, táplálási-itatási nehézség, rossz közérzet stb.) szenvedő gyereket, az valószínűleg nem kételkedik ebben.

Az pedig biztosan nem, akinek a gyermeke a bárányhimlő valamely szövődménye miatt került akár súlyos állapotban kórházba, vagy szorult speciális kezelésre a problémás lefolyás miatt.

Az egyik lehetséges és viszonylag gyakori szövődménye a bárányhimlőnek a kiütések bakteriális felülfertőződése. Ez gennyesen váladékozó, kifejezetten gyulladt, fájdalmas, akár tályoggá alakulni képes bőrgyulladás képében is megnyilvánulhat. A továbbterjedésről nem is beszélve: akár a bőrfelszínen, de a mélyebb szövetek felé is terjedhet.

KOMMENTEKBEN MELLÉKELT KÉPEKEN egy ilyen kiütés kifejlődése követhető végig. Itt semmi más nem történt, mint hogy a kis beteg elvakart egy kiütést, amelyről akkor még nem tudták, hogy a bárányhimlő okozta. Az elvakart kiütést pedig abszolút jószándéktól vezérelve bekente a szülő egy gyulladáscsökkentő, hámosító krémmel.

Mindezek után indult fejlődésnek és alakult ki ez a valóban ijesztő elváltozás. Szinte semmi nem kellett hozzá. A vakarás, a bőrön jelenlévő kórokozó baktérium és a krém által létrehozott miliő, amely a baktérium elszaporodásának kedvezett.

Tehát: bizonytalan kiütések esetén inkább érdemes az orvos tanácsát kikérni, hogy bekenhető-e. Ha nem tudjuk, mivel állunk szemben, inkább ne kenjük be semmivel.

Ha tudottan bárányhimlős kiütésekről van szó, akkor csakis és kizárólag az erre a célra kifejlesztett és alkalmazható helyi készítményeket kenjük rájuk.

Érdemes a gyermek körmét jócskán rövidre vágni, hogy lehetőleg minél kevésbé tudjon sérülést okozni a bőrén. Rendszeresen és alaposan mosson mindenki kezet, figyeljetek a fokozott kézhigiéniára.

Nyugodtan lehet tusolni, tisztán tartani a gyermek bőrét, és akár naponta többször is ruházatot váltani. Dörzsölés helyett pedig jobb a bőrről finom mozdulatokkal felitatni a nedvességet. A ruházat legyen puha, komfortos, ne szúrjon, dörzsöljön, ne izzadjon bele a gyermek.

A gyerekek bőre sem steril, azon mindig laknak kórokozó baktériumok. Vagyis a lehetőség sajnos mindig ott van, hogy felülfertőzést okozzanak bárányhimlő kapcsán, de azért mi is tehetünk azért, hogy ez ne következzen be.

És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindez jó eséllyel elkerülhető a védőoltás beadásával…

(A mellékelt fotókat a szülő hozzájárulásával teszem közzé, természetesen név és egyéb ismertetőjegyek nélkül. Ezúton is köszönet érte!)

(Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.