Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Online konzultáció gyerekkel?


Gyakran megkérdezik a hozzám forduló szülők, hogy nem gond-e, ha a babájuk, kisgyerekük/gyerekeik is jelen vannak a személyes konzultációink során. Hiszen így hallani fogják azt, amiről beszélünk, nagyjából azt, hogy a szülőknek valami gondja van velük.

Dehogyis gond, sőt! Hiszen egy csecsemő vagy kisgyerek elég jól leveszi a családi kommunikációból, a vele való bánásmódból, a szülők reakcióiból, hogy vele valami „baj van”. Ahogyan azt is, ha a szülők között, a családi miliőben nem oké valami.

Éppen ezért én ezekre a konzultációkra mindig az egész családot várom. Még azt a tesót is, akivel láthatóan semmi probléma nincs. Vagy azt a nagymamát is, aki velük egy fedél alatt él.

Mert egy család tagjaként mindenki beleteszi a magáét a „közösbe”, mindenki hozzájárul valamivel a kialakult helyzethez. Így aztán jó eséllyel együtt jutnak majd el a probléma megoldásához is.

A konzultációkon pedig a gyerekek kiválóan elfoglalják magukat, és a szülők gyakran meglepődnek azon, hogy milyen jól eljátszanak, rajzolnak, gyurmáznak, vagy csendben figyelnek. Sőt a nagyobbak hozzá is szólnak.

A mostani helyzet még a legjobban működő családot is kibillentheti az eddigi kiegyensúlyozott, harmonikus életéből. Mivel egy előre be nem jósolható és egyelőre bizonytalan kimenetelű krízist élnek át, igazából nincs is ebben semmi meglepő.

Jó esetben megküzdenek ezzel az élethelyzettel és van annyi erőforrásuk, energiájuk, hogy nagyobb kisiklás nélkül jussanak túl a krízisen. De akkor sem kell megijedni, ha ez nem megy egyedül. Viszont ilyen esetben érdemes megfontolni egy külső segítő bevonását. Ezzel pedig nem kell megvárni azt, hogy kritikussá váljon helyzet, a családi élet pedig egyre nehezebben viselhetővé.

Most, hogy személyes találkozókra nincs lehetőség, online formában is érdemes segítséget kérni. Főként úgy, hogy egyelőre senki nem tudja, meddig tart ez a kényszerhelyzet. És mivel a személyes konzultációkon is ott vannak a gyerekek, most sem kell arról gondoskodni, hogy valaki másra bízzák őket a szülők, ami jelen helyzetben gyakorlatilag kivitelezhetetlen is.

Akár skype-os vagy zoom-os formában lehet beszélgetni egy szakemberrel úgy, hogy közben a gyerekek a háttérben játszanak, rajzolnak szöszölnek. Vagy akár ott csücsülnek a kanapén és figyelnek, sőt kommentálnak.

Ha egyre nehezebben viselhető otthon az összezártság, egyre több a konfliktus, amelyet nem tudtok rendezni, egyre több dolog söprődik be a szőnyeg alá, egyre problémásabb a gyerek vagy egyre nehezebb, sőt fojtogatóbb a levegő, ne féljetek segítséget kérni.

Nem maradtok egyedül.
____________________________

Én is szívesen segítek.

Szülő- vagy családkonzultációra a 30-5142559-es telefonszámon vagy a zsuzsanna@babamamaharmonia.hu email-címen tudtok időpontot kérni.

Ha van olyan család a környezetedben, akinek ez segíthet, kérlek, add tovább!

(Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.