Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta jelölt - A harmonikusan fejlődő babákért

Egy életmentő fogás


Henry Heimlich, egy nemrégiben elhunyt amerikai orvos nevéhez fűződik az a műfogás, amely a világon már számos ember életét mentette meg. Ez egy olyan elsősegély-technika, amely a félrenyelt légúti idegentestek eltávolítását célozza egy egyszerű, laikusok által is megtanulható és elvégezhető mozdulatsorral. Ami nagyon fontos, hogy semmiféle eszköz- és műszerigénye nincs.

 

  1. Milyen jelekből, tünetekből vehetjük észre, hogy Heimlich-fogást kell alkalmaznunk?

A légutakban elakadt idegentestek részleges és teljes légúti elzáródást okozhatnak. Ilyenkor a beteg kifejezett légszomjjal küzd, láthatóan fuldoklik, levegő után kapkod, szinte hang nélkül köhög. Beszélni nem tud, de az erőltetett légvétel-kísérletek kapcsán sípoló hangot adhat ki. Láthatóan nagyon rémült, arca eltorzul. Kezével a nyaka-torka felé kapkod. Arca sápadt, kékes-lilás színű. Az erőltetett köhögéssel próbál meg a félrenyelt idegentesttől megszabadulni. Ha ez sikertelen, ha az akadály nem mozdul ki a légutakból, akkor van szükség a Heimlich-féle műfogás, illetve csecsemőknél és kisgyermekeknél az ezt helyettesítő manőverek alkalmazására.

  1. Hogyan alkalmazzuk helyesen a Heimlich-fogást?

A műfogás célja az, hogy hirtelen nyomásemelkedést hozzunk létre a tüdőkben, és az így létrejött nyomásemelkedés „löki ki” az elakadt idegentestet a légutakból. Az elsősegélynyújtó személy a még eszméleténél levő, fuldokló mögött elhelyezkedve, hátulról átöleli a törzsét. Jobb kezét ökölben tartva a köldök fölé helyezi, bal kezével átfogja a jobb csuklóját. Aztán egy maga felé és felfelé irányzott hirtelen és határozott mozdulattal lökést gyakorol a fuldokló hasának felső részére.

  1. Hány éves kortól alkalmazható a Heimlich-féle műfogás?

Csecsemő- és kisdedkorban a Heimlich-féle műfogás nem alkalmazható, ehelyett másik módszer alkalmazása javasolt, a még eszméleténél lévő gyermeken. A gyermek testméreteit figyelembe véve olyan manővert érdemes az elsősegélynyújtónak választania, amelyet a legbiztosabban tud kivitelezni.

Csecsemők esetében az elsősegélynyújtó ülő helyzetben alkarját felfelé néző tenyérrel a combján megtámasztja, majd a fuldokló gyermeket fejjel lefelé hasra fekteti az így kinyújtott alkarjára. Lehetőség szerint a tenyér a gyermek hasának felső részéhez illeszkedjen. Ezután a másik tenyere tenyérpárnájával öt közepes erősségű, gyors ütést mér a gyermek lapockái közötti területre.

Ha ez a beavatkozás nem volt sikeres, akkor egy másik manőverként a segélynyújtó a csecsemőt alkarján a hátára fordítja, fejét kissé lefelé lógatja. Az újraélesztésnél is alkalmazandó mellkasi kompressziókhoz hasonló módon két ujjával öt alkalommal lökést gyakorol a mellkasra, azt kb. a harmadáig benyomva.

Kisgyermekeknél az ülő segélynyújtó alkarja helyett a combjára fekteti a gyermeket, majd hasonlóképpen nem túl erős, de határozott, gyors ütéseket mér a lapockái közé. Nagyobb testméretű kisgyermeket a combjaira keresztben is fektethet, így támasztva meg a mellkasát.

Nagyobb gyermeknél sikertelen manőver esetén a Heimlich-féle műfogás lehet a következő lépés. A gyermek mögé helyezkedve, őt átölelve, a segítségnyújtó átfogott ökleivel befelé és felfelé irányuló nyomást gyakorol a gyermek hasának felső részére.

A félrenyelés miatt eszméletlen vagy időközben eszméletlenné váló betegen haladéktalanul el kell kezdeni az újraélesztést!

  1. Mikor kell inkább, vagy párhuzamosan mentőt hívni?

Miután életveszélyes állapotról van szó, minden pillanat számít. A műfogás vagy a kisebbeknél a hátra mért ütés gyors egymásutánban 5 alkalommal megismételhető, és lehetőség szerint már ezzel egy időben, de mielőbb hívjunk mentőt!

  1. Van-e még valamilyen életmentő fogás, melyet jó, ha minden szülő ismer?

A legfontosabb „életmentő fogás”, a laikus csecsemő és gyermek újraélesztés (BLS-Basic Life Support), mely tanfolyam keretében minden szülő számára elsajátítható.

 

Források és hasznos anyagok:

www.elsosegely.hu

Zsebdoktor mobil-alkalmazás

 

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.