Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Megnagyobbodott mandulák


Az őszi-téli időszak gyakori hurutos betegségei következtében nem ritka az, hogy egy kisgyermeknél megnagyobbodnak a mandulák, amelyek az immunrendszer aktívan működő részeként a kórokozókkal szembeni első védelmi vonalat jelentik torokban.

Ez a megnagyobbodás érintheti az orrmandulát a garatmandulát, vagy mindegyiket. Kisgyermekkorban gyakoribb az orrmandula megnagyobbodása (adenoid vegetáció), a következmény pedig gátolt orrlégzés lehet, következményes szájlégzéssel, éjszakai horkolással, kifejezettebb esetekben akár légzéskimaradásokkal, apnoékkal is.

Szerencsére az esetek többségében a gyógyulást követően ezen nyirokszervek mérete csökken, illetve az idő előrehaladtával a gyermek anatómiai méretei növekednek, így aztán a fenti tünetek mérséklődnek, később pedig megszűnnek.

Előfordulhat azonban az, hogy ez a légúti akadályt jelentő tényező tartósan fennmarad, vele együtt pedig a szájlégzés is.

Kevéssé közismert, hogy ez a gyermek arcának, fogazatának fejlődésére hosszú távon hatással lehet. Jellegzetes arckifejezés (adenoidos arcnak is nevezik), fogászati eltérések mutatkozhatnak, amelyek, ha a kiváltó tényező nem szűnik meg, a gyermek arcfejlődését, fogazatának alakulását véglegesen befolyásolhatják.

Ez pedig érthető módon hatással lesz a gyermek beszédére/hangképzésére, táplálkozására (rágás, falat képzésének, lenyelésének mechanizmusa), a szájnyálkahártya és a fogazat állapotára (gyakoribb szájfertőzések, fogászati problémák) is.

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.