Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Még egy pár szó a bárányhimlőről


A bárányhimlő egy vírus okozta, cseppfertőzéssel terjedő, rendkívül ragályos fertőző betegség, amin életünk során-ki előbb, ki később-szinte biztosan átesünk, nagyobb részt az óvodáskor végéig, de a gyermekközösségbe kerülést követően szinte biztosan!

Még ma is él számos népi hiedelem, hogy jobb átesni rajta, lehetőleg minél előbb, és minél több a kiütés és a hólyag, annál jobb. Sőt, ha jó meleg dunsztba tesszük a beteget, annál több hólyag keletkezik, ami még jobb! Tilos a mosakodás, és jó vastagon kenjünk be minden kiütést/hólyagot rázókeverékkel! Sőt: bárányhimlő-gyerekzsúrt, partit szerveznek a szülők a beteg gyerek otthonába, hogy az ismeretségi körben levő gyerekek is megkaphassák a betegséget! Sőt: az interneten bárányhimlővel fertőzött nyalóka (!) rendelhető, hogy gyermekünk a megfertőződés eme kellemes változatában részesülhessen…

Állj!

Fontos tudni, hogy a gyermekkorban átvészelt bárányhimlő is alattomos, számos szövődményt magában hordó betegség, de serdülő- és felnőttkorban, kivált a várandósság ideje alatt átvészelt fertőzés még ennél is kockázatosabb, hiszen nemcsak a mamát, hanem a babát (főként őt!) is veszélyezteti.

A hiedelmek igen, de a lehetséges (és bizony nem ritka) szövődmények kevéssé ismertek. Még egy viszonylag enyhe lefolyású betegség is nagy és hosszadalmas szenvedést okoz a beteg számára. A lázas állapot, a rossz közérzet, az iszonyatos-pihenést, alvást is-lehetetlenné tevő akár folyamatos viszketés, a szájban kialakult fájdalmas hólyagok miatt a táplálkozás és a folyadékbevitel nehezítettsége, fájdalmassága, a tudat és a tény, hogy nem mehetünk emberek közé, a lehetőség, hogy az elvakart kiütések maradandó hegeket hagynak maguk után…. És még nem is beszéltünk a szövődményekről…

bárányhimlős kisfiú képe

A bárányhimlős kisfiú állapota a későbbiekben tovább romlott, ezért hosszabb kórházi kezelést igényelt. Az anyuka engedélyével.

A leggyakrabban a meglevő hólyagos bőrelváltozások felülfertőződését látjuk, amit nagyobb eséllyel követ a hegek életre szóló megmaradása. A szájban és a száj körül kialakult elváltozások megnehezítik a folyadékbevitelt, ami nem ritkán kiszáradáshoz vezet.

Kevéssé ismertek az idegrendszeri szövődmények, ilyen például a kisagyi gyulladás, mely mozgás- és koordinációbeli zavarokkal, remegéssel, hányingerrel-hányással, beszédzavarral jár. És bár jóindulatú megbetegedésről van szó, nem hiszem, hogy bármelyikünk is szeretné átélni, akár saját magáról, akár a gyermekéről van szó.

Az agyvelőgyulladás súlyosabb szövődmény, de szerencsére ritkán találkozunk vele. Hányingerrel, hányással, fejfájással, számos idegrendszeri tünettel, zavartsággal, görcsrohamokkal jár és bizony nagy eséllyel maradványtünetekkel gyógyul.

További súlyos következményként szívizom-, tüdő-, máj- és ízületi gyulladás is felléphet.

 

Statisztikák szerint kb. 90%-nyi eséllyel életünk során átesünk a betegségen. A szövődmények pedig előzőleg teljesen egészséges gyermeken is megjelenhetnek, és sosem tudható előre, hogy éppen kinél.

Mit tehetünk? A bárányhimlő Magyarországon a leggyakoribb előfordulású, védőoltással megelőzhető vírusos fertőzés. A mai napig előfordul, hogy a betegségen átesett gyermekek szülei, főként szövődményes esetekben megdöbbenve értesülnek arról, hogy létezik védőoltás és a betegség megelőzhető lett volna. Szinte kivétel nélkül a védőoltást választanák, ha „visszaforgathatnák az időt”…

Az sem köztudott, hogy a családon belül a többedik családtag fertőzése általában súlyosabb lefolyást mutat, illetve a védőoltásban részesült gyermek nem, vagy sokkal kisebb eséllyel „hozza haza” a fertőzést kisebb testvérének. Az oltott gyermekeknél a betegség lefolyása is sokkal enyhébb, mint az oltatlan gyerekeken, és kevésbé fertőzőképesek.

Ugye, érdemes foglalkozni a kérdéssel, és időben dönteni? Lehetőség szerint még addig, míg a gyermek közösségbe nem kerül.

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.