Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta jelölt - A harmonikusan fejlődő babákért

Fogzás


Csecsemő- és kisdedkorban a tejfogak ínyen történő áttörését tekintve van, hogy a babák minden probléma és tünet, vagyis feltűnés nélkül vészelik át ezt az időszakot-a szülők mintegy véletlenül fedezik fel, hogy „koccan a kiskanál”, kibújt egy (újabb) fogacska. Van azonban olyan is, hogy minden egyes tejfogért „megszenved” a baba és persze a család többi tagja is.

A teljes tejfogazat kialakulásáig (nagyjából két-hároméves korig) többször is lehet olyan időszak, ami próbára teszi a baba és a család többi tagjának türelmét.

A tejfogak kezdeményeinek kialakulása már a méhen belüli életben elkezdődik, tehát a csecsemőkori „fogzás” egy hosszú, teljes folyamatnak csupán részjelensége. Az első tejfogak megjelenése átlagosan a hatodik élethónap táján észlelhető, de ettől akár hónapnyi eltérések is mutatkozhatnak, ami egyáltalán nem jelent kóros fogzási folyamatot. A fogak áttörésének sorrendjében ugyanígy lehetnek kisebb-nagyobb eltérések, és ettől sem kell megijedni.

Fontos tudni, hogy a méhen kívüli életben a fogzás folyamata már azelőtt megindul, mint hogy láthatóvá válnának a fogacskák. Amint a fogkezdemények „megindulnak” a felszín felé, már ezzel is ínyfeszülést, fájdalmat okozhatnak, akár a születés utáni harmadik-negyedik hónap tájékán, noha a fogacska csak hetek-hónapok múlva bújik csak elő.

A baba ilyenkor már időnként nyugtalan, nyűgös lehet, öklét vagy a kézbe kerülő tárgyat a szájába tömi, rágcsál, nyáladzik.

Segítségére, fájdalmának enyhítésére lehetünk fogíny masszázzsal-akár puszta kézzel, akár erre alkalmas gélek/folyadékok alkalmazásával, vagy a rágcsálás biztosításával.

De ne felejtsük el: ha gyermekünk lázas, nyugtalan, laza székletürítése van, nehezebben táplálható, ne fogjuk mindezt a fogzásra-ahogy ezt gyakran tapasztalom-hanem mindenképpen mutassuk meg gyermekorvosnak, mert ezen tünetek hátterében az esetek nagy részében nem a fogzás, hanem fertőző betegség áll.

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.