Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Fürdetni? Nem fürdetni?


Régóta bevett gyakorlat, hogy a szülőszobán, az épp „kibújt” újszülöttet törölgetés, majd az anya mellkasán eltöltött rövidebb-hosszabb idő után elviszik megfürdetni. Ezt jó esetben az apuka figyelemmel kíséri, de az anya nem látja, mi történik. Ez sajnos sok esetben valamelyik, kereskedelmi forgalomban kapható, illatanyagot- és sok mást is tartalmazó babakozmetikummal történik meg. Egyáltalán: meg kell ott és akkor történnie?

Vannak már kivételek, ahol a mama eldöntheti, hogy megfürdessék-e újszülöttjét. Kicsit tegyük tisztába ezt a megfürdetni/nem megfürdetni dilemmát…

A magzat (és így az újszülött) bőrét születéskor több-kevesebb magzatmáz fedi, mely faggyú/viasszerű, tapadós, fehéres-sárgás anyag, mely főként a testhajlatokban, de mindenütt máshol is lehet. A várandósság utolsó harmadában rakódik a bőrre, nagyobbrészt zsírokat, koleszterint, fehérjéket tartalmaz. Részben védi a magzat bőrét a felázástól, hiszen ha belegondolunk, az hónapokon át folyékony közeggel érintkezik, de segíti a bőr méhen kívüli élethez történő alkalmazkodását is. Az újszülöttön meghatározza a bőr kémhatását, szerepe van a bőrön keresztüli vízvesztés és a hőleadás szabályozásában, valamint immunológiai szempontból is védi a bababőrt.

A szakmai ajánlások is afelé mutatnak, hogy közvetlenül a megszületés után elegendő a babát finoman szárazra törölni, anélkül, hogy a magzatmázat ledörzsölnék a bőréről. Legkorábban 6 óra múlva következhet a fürdetés tiszta vízzel, szintén dörzsölés (szivacs, mosdókesztyű) nélkül. Fürdetőszerek, fertőtlenítők alkalmazása sem javasolt. A fürdetést követően gyorsan szárazra kell törölni a babát, majd mielőbb meleg, száraz textíliába öltöztetniEnnyi idő múlva már az újszülött hőháztartása stabilabb, kevésbé kell tartani a kihűléstől. Még jobb azonban az, ha csak törölgetésre kerül sor a születés után, és a bőr-bőr kontaktussal kísért együttlét után kerül ruha a babára.

A megszületést követő napokban, hetekben is alakíts ki a babáddal minél többször bőr-bőr kontaktust. Akár te, akár az apa. Bár vannak, akik nem értenek egyet vele, de fürdetni sem szükséges őt minden nap. Elegendő a pisivel, kakival szennyezett területeket, az arcocskát és a kezeket megmosni, egyébként pedig heti egy-két alkalommal tiszta vízben lefürdetni. Ha nagy a hőség, érezhetően, tapinthatóan melege van a babának, nedves törölközővel a hajlatok áttörölhetők, vagy finom frissítő fürdőkre sor kerülhet. Sokat javíthat a baba komfortérzetén.

Aztán ahogy telik az idő, és a baba egyre több tárggyal kerül kapcsolatba és helyváltoztatóvá válik, érthető módon képes maszatossá válni. Jöhetnek a rendszeres esti pancsolások. Természetesen ilyenkor sem történik semmi baj akkor, ha elmarad az esti fürdetés, például mert előbb elalszik, ha elcsúszik egy kicsit a napirend.

Érdemes tudni azt, hogy a babák bőre még sokkal érzékenyebb, mint a miénk, felnőtteké. Védő lipidrétege is sérülékenyebb, ezért fürdéshez fürdőolajak, emulzifikáns készítmények, neutrális pH-jú fürdetőszerek alkalmazhatók. Fürdés után a bőr nedvességtartalmának megőrzése miatt fontos, hogy emolliens készítményekkel ápoljuk a kicsi bőrét. Lehetőség szerint fürdetés után perceken belül kerüljön erre sor. Kerüljük az illatosított, habzó, a baba bőrét szárító készítményeket.

A téli időszak hideg időjárása jobban megviseli a kicsik bőrét. Ilyenkor érdemes rövidebbre fogni a fürdetés időtartamát, és fürdés után zsírosabb testápolók használata javasolt. Ha tapinthatóan száraz, érdes a kicsi bőre, ez a „zsírozás” napjában kétszer is elvégezhető.

A megfelelő készítmény kiválasztásában a háziorvos, a bőrgyógyász, és egy tapasztalt gyógyszerész is a szülők segítségére lehet.

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.