Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Másfél éves és nem eszik?


Valamikor egy és másfél éves kor között előfordulhat az, hogy az addig jól evő kisgyermek „elromlik”. Nem fogadja el az ételeket, amiket pedig korábban szívesen fogyasztott. És úgy egyáltalán: elutasítóvá válik az étkezési helyzetekben.

Ilyenkor nem feltétlenül kell valamilyen extra dologra gondolni, mert egészen egyszerű oka és magyarázata lehet ennek a viselkedésnek.

Az a lényege, hogy az gyerek és az anya közötti étkezési kölcsönösség csökken. Vagyis amit addig az anya megtehetett az étkezési helyzetekben, például etethette a kicsit, a szájába helyezhette a falatokat, az most megváltozni látszik.

Konfliktus jelenik meg a szülő és a gyerek között, amelynek tárgya az, hogy ki teheti az ételt a gyerek szájába. A gyerek maga vagy az anya.

Ebben a konfliktusban a gyerek nem akarja, hogy az anya őt etesse, ezért inkább elutasítja az ételt. Amint az anya „veszi a lapot” és megérti, mivégre ez az ellenkezés, és az irányítást a gyerek kezébe adja, a konfliktus megszűnik, a rend helyreáll és a gyermek ismét szívesen eszik majd.

(Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.