Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Hajmeresztő történet: pica


A kisiskolás gyermek hasi fájdalmakkal, étvágytalansággal és fogyással került arra az osztályra, ahol akkoriban dolgoztam.

Az első körben elvégzett szokásos rutin vizsgálatokkal nem sikerült kideríteni, hogy mi áll a tünetei hátterében. Aztán a további vizsgálódások valami furcsaságot mutattak a gyerek gyomrában.

Célzottan rákérdezve elmondták a szülők, hogy a gyereknek van egy bizarr szokása: előszeretettel tépkedi a plédeket otthon, és megeszi a kezében maradó szöszöket.

Innentől világos volt, hogy a pica nevű evészavarral állunk szemben. Ennek az a lényege, hogy a gyermek evésre alkalmatlan dolgokat, tárgyakat, anyagokat eszik, sokszor szinte kényszeresen. 

Ilyen anyag lehet a homok, a virágföld, a vakolat, a szegek, kavicsok, egyéb apróbb-nagyobb tárgyak, cérnaszálak, szöszök, sebekről lekapart pörkök stb.

Előfordulhatnak mérgezéshez vezető esetek, vagy mint a fenti esetben is történt, a lenyelt és a gyomorból távozni nem tudó szöszök összeállva ún. bezoárt hozhatnak létre. Ez praktikusan a gyomor űrterét teljesen kitöltő, akár több kilónyi szöszcsomó.

Az esetben szereplő gyereknél ez akkora lett, hogy sajnos csak műtéti úton lehetett eltávolítani. A kis beteg aztán töredelmesen bevallotta, hogy az apró szöszök mellett hosszú hónapokon keresztül bőven fogyasztott a saját hajából is.

Így vált a történet igazán hajmeresztővé.

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.