Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Családtervezés másként


Amikor kisbabát tervezünk, ideális esetben igyekszünk maximálisan felkészülni a várandósságra és persze az azt követő időszakra is.

Például labborvizsgálatot, belgyógyászati, nőgyógyászati vizsgálatot végeztetünk, rákszűrésre, fogászati ellenőrzésre megyünk. Elolvassuk az idevágó babagondozási- és gyermeknevelési irodalmat. Újraélesztési, szülésfelkészítő tanfolyamot végzünk. Szoptatási tanácsadóval beszélünk. Előkészítjük a babaszobát, megvásároljuk a babakelengyét.

És még számtalan dolgot megteszünk. De vajon az optimális családtervezés részeként gondolunk-e arra, hogy az egyes ‘gyermekbetegségekkel’ szembeni, már megkopott védettségünket felfrissítsük? Tudjuk-e egyáltalán, hogy azzal, ha mi magunk fogékonyak vagyunk bizonyos fertőző betegségekkel szemben, fiatal csecsemőnket is komoly veszélynek tehetjük ki?

Elmegyünk-e felnőtt védőoltási tanácsadásra, kikérjük-e a megfelelő szakember véleményét, ellenőriztetjük-e az egyes betegségekkel szemben fennálló immunitásunk mértékét? Utána járunk-e annak, hogy bizonyos, védőoltással megelőzhető gyermekbetegségeken, például bárányhimlőn annak idején vajon átestünk-e? Ha nem, a családtervezés részeként beoltatjuk-e magunkat?

Kevesen tudják, hogy például a szamárköhögéssel szembeni védettségünk-emlékeztető oltások hiányában-jó eséllyel lecsökken, mire szülői korba lépünk. És sajnos ilyenkor előfordulhat az, hogy emiatt mi magunk, vagy a betegségre már fogékony családtagunk megbetegszik, és megfertőzi a még nem oltott, egy-két hónapos kisbabánkat.

Azt is kevesen tudják, hogy a szamárköhögés a legkisebbeknél súlyos betegség, mely akár maradandó károsodással járhat, sőt halállal is végződhet.

Itt is érvényes az a szabály, hogy amíg a babánk életkoránál fogva még nem oltható, addig a fészekimmunitás, vagyis a körülötte élők oltása, megfelelő védettségének kialakítása nyújthat számára védelmet bizonyos fertőző betegségekkel szemben.

Te gondoskodsz róla?

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.