Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Az RS-vírusról


Létezik egy olyan vírus, amely gyakorlatilag minden gyereket megfertőz élete első két-három évében, majd élete során még többször is, és leggyakrabban közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. 

Az RSV (respiratorikus szincíciális vírus) az egyik leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekkorban, csecsemőknél pedig az alsó légúti megbetegedések szintén egyik leggyakoribb okozója. 

Elsősorban koraszülötteknél, illetve bizonyos krónikus tüdőbe­tegségben és jelentős szívrendelle­nességben szenvedő csecsemőknél és kisgyermekeknél súlyos légúti fertőzést, akár tüdőgyulladást is okozhat.

Minél nagyobb egy gyermek, annál nagyobb eséllyel csak enyhe nátha, felső légúti hurutos tünetek képében jelentkezik a fertőzés. Esetenként azonban előfordulhat, hogy egyébként teljesen egészséges, minden alapbetegségtől mentes csecsemőnél vagy kisgyereknél okoz súlyos, legtöbbször kórházi kezelést igénylő alsó légúti fertőzést, amely az ún. bronchiolitis, vagyis az apró hörgőcskék gyulladásaként jelenik meg.

A vírus cseppfertőzéssel terjed, viszonylag gyorsan. Köhögéssel, tüsszentéssel könnyen továbbadható, órákon át életképes maradhat a használati tárgyakon, használt zsebkendőn.

A fertőzés nálunk szezonálisan, az őszi-téli időszakban fordul elsősorban elő. Egy szezon alatt többször is megfertőződhet egy kisgyerek, mert nem alakul ki a vírus ellen tartós védettség. 

A zárt gyerekközösség is kedvez a fertőzés gyors terjedésének, de szerencsére legtöbbször csak a náthának megfelelő tünetek mutatkoznak. Ilyenkor a megszokott tüneti kezelés elegendő lehet, nincs szükség semmilyen extra terápiára.

Viszont a fogékony gyermekeknél az alsó légúti fertőzés tüneteként rossz általános állapot, elesettség, fokozódó nehézlégzés és köhögés, sípoló és szapora légzés jelentkezik, amely járhat lázzal, de nem szükségszerűen. A táplálási, szoptatási nehézség is kísérő tünet lehet, és a fokozott légzési munkával együtt kiszáradáshoz vezethet. A fulladás járhat a bőr és a nyálkahártyák lilás-kékes elszíneződésével. Nem ritka, hogy ezek a gyerekek intenzív osztályos kezelést igényelnek.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

*Figyeljünk a fokozott higiéniára! Aki kapcsolatba lép a babával, rendszeresen mosson kezet! A beteg látogató akkor jöjjön, amikor már biztonsággal meggyógyult.

*Szellőztessünk gyakran!

*Tüsszentsünk papírzsebkendőbe, könyökhajlatba, és orrfújás után dobjuk ki a zsebkendőt, majd mossunk kezet!

*Náthás, köhögős családtag lehetőleg ne puszilgassa a babát, és ha mindenképpen fel kell vennie, inkább ölelje magához! 

*A téli időszakban lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt közösségi tereket!

*Ne dohányozzanak a baba körül!

*Az RS vírus ellen létezik védőoltás, ezzel kész ellenanyagokat juttathatunk a babába. A vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csecsemők és kisgyermekek egyéni elbírálás alapján jogosultak az ingyenes oltásra. A koraszülöttek bizonyos csoportja, egyes szív- és tüdőbetegségben szenvedő gyerekek tartoznak ide. Ők a szezonban havonta részesülnek az oltásban. A gondozó szakorvos tud ezzel kapcsolatban részletes információkkal szolgálni.

(Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.