Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta jelölt - A harmonikusan fejlődő babákért

Így kérdezz tőlem!


Mit tegyél és mit ne, ha gyorsan választ szeretnél kapni a kérdéseire?

Nem kevés kérdésre válaszolok nap mint nap. A válaszadásban igyekszem lényegretörő és a lehető leggyorsabb lenni. Általában néhány órán belül ez megtörténik, de egy napon belül mindenképp. Ilyenkor gyakran jelezni is szoktam nektek, hogy “elolvastam, a nap folyamán megválaszolom”. 

Ezenkívül pedig igyekszem súlyozni is, vagyis előreveszem azokat a kérdéseket, amelyek akutan fontosak, kevésbé várhatnak, és később válaszolok azokra, amelyek például hónapok óta fennálló problémákra kérdeznek rá. 

És bevallom, általában a legvégére hagyom az ötoldalnyi leveleket, amelyeknek terjedelménél fogva már ránézésre tudom, hogy csak akkor fogom tudni elolvasni, kihámozni és megválaszolni, amikor tenger sok időm lesz. Szerintetek mikor van nekem tenger sok időm? 😊

A hatékonyság növelése érdekében adok nektek néhány tippet, hogy melyek azok a kérdések vagy problémák, amelyekkel ugyan megkereshettek, de ti magatok bőven választ találhattok rá, mire tőlem megérkezik a válasz. 

És mit tehettek azért, hogy gyorsabban érkezzen tőlem a válasz. Hiszen ti csak arra az egy kérdésre vártok választ, amely benneteket foglalkoztat, nekem meg itt van még naponta akár ötven másik.

Tehát:

*Arra kérlek benneteket, hogy igyekezzetek minél tömörebben, lényegretörőbben és tagoltabban fogalmazni, és a mondatszerkesztés alapvető szabályait alkalmazni. Ijesztő rápillantani is egy olyan szövegre, amely egyetlen hosszú hasábban, ömlesztve, bekezdések, szóközök, mondatvégi írásjelek nélkül íródott, nemhogy kezdeni vele valamit. Sajnos ezek maradnak a sor végére, mert amikor sok időm van, akkor tudok velük foglalkozni.

Nálam okosabbak azt mondják, hogy ami fontos, azt öt mondatban is meg lehet fogalmazni. Ha csak oldalakban tudod, akkor azzal a magad és a másik idejét folyatod el. A magadét arra használod, amire nem sajnálod, de a másikéval nem teheted korlátlanul ugyanezt, főként hogy ellenszolgáltatás nélkül segít neked. Az övé legalább annyira drága, még ha te nem is érzed így. 

Ha igazából ventilálni akarsz, a szorongásaidtól megszabadulni, vagyis hogy a másik csak hallgasson meg, arra számtalan anya-fórum létezik, ahol éppen ilyen célból vannak fenn a sorstársak. Szakmai oldalon nem szerencsés bő lére ereszteni.

Ha a válaszadás szempontjából fontos információ hiányzik a rövid leírásodból, úgyis meg fogom kérdezni.

*Nem hátrány, ha teszel fel kérdést. A probléma megfogalmazása fontos, de ebből én még nem fogom tudni, mire is vársz választ. Nekem sokat segít, tehát igyekezz lényegretörő, konkrét kérdést feltenni! Ha egyben nem megy, akkor kérdezz többet!

*Szívesen segítek szoptatási kérdésekben, de vannak nálam jóval jártasabb szoptatási szaktanácsadók, akik ráadásul és szerencsére egyre többen vannak. Én a nyolc és fél évnyi rutinommal meg az önszorgalomból megszerzett tudásommal tudok segíteni, de ettől még nem vagyok specialista.

*Ahogyan dietetikus sem vagyok. Az orvosi egyetemen ilyesmit gyakorlatilag nem tanítottak, ez a tudásom is autodidakta, és ebben sem vagyok specialista. A dietetika gyakorlatilag komplett tudománnyá nőtte ki magát. De szívesen segítek a saját kompetenciáimon belül.

*A különféle táplálékkiegészítők piacát sem ismerem. Ha valami, akkor ez a követhetetlen. Bevallom, nem is követem, mert én magam nem használok ilyesmit és javasolni se nagyon szoktam.

Aki ismer, az tudja, hogy ha nagyon muszáj, akkor a patikákban kapható cuccokból javaslok valamit, vagy a természetes gyógymódok (méz, inhalálás, hársfatea stb.) közül. Vagy azt javaslom, hogy ne is adjanak semmit. 

Inkább óvaintek mindenkit attól, hogy olyan készítményt adjon a gyerekének, amely nem ment át gyakorlatilag semmiféle előzetes vizsgálaton. Gyerekekre vonatkozóan pláne. 

*Ha egy potenciális mérgezés veszélye állt elő otthon, például a gyermek beleivott egy tisztítószerbe, ne nekem írj, hanem hívd a Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatot. Én sem fogom tudni fejből, hogy az adott készítmény mit tartalmaz és az veszélyes lehet-e. A Szolgálat adatbázisa tudni fogja. Ehhez persze az kell, hogy előtted legyen a flakonon szereplő tájékoztató.

*Ha a gyermek láthatóan rosszul van, például fullad, órák óta hány, súlyos allergiás reakciót produkál, bágyadt és aluszékony, ne nekem írj, hanem vidd orvoshoz vagy hívj mentőt!

*Ha erősen vérzik, magasból esett, áramütés érte vagy égési sérülést szenvedett, akkor ne nekem írj, hanem hívj mentőt!

*Ha nem vagy benne biztos, hogy egy adott készítmény adható-e olyan korú gyereknek, mint a tiéd, akkor annak te magad is utána tudsz járni. Először is olvasd át a készítmény dobozában található alkalmazási előiratot, vagy ha ez nincs meg, akkor keress rá az interneten! Ott valamennyi gyógyszertári készítmény alkalmazási előirata fellelhető.

Ugyanezt megteheted akkor is, ha azt szeretnéd tudni, hogy az adott készítménynek mi a javasolt adagolása. Ez is szerepel a leírásokon, maximum egy szorzást kell elvégezned, ha testsúlykilogrammra adták meg.

Ugyanez igaz a védőoltásokra is. Szívesen bemásolom/leírom én is, de te hamarabb megtalálod, hogy milyen ütemben szükséges kapnia a gyerekednek az adott oltást, ha beírod a keresőbe és átböngészed az alkalmazási előiratot. Sőt ugyanitt megtalálod az összes lehetséges mellékhatást is, amit én fejből biztosan nem tudok maradéktalanul felsorolni.

*Ha nem tudod, hogy egy adott készítmény mellett lehet-e szoptatni, megkérdezhetsz engem is, de meg is keresheted az e-lactancia oldalán. Én is ezt szoktam tenni. 

*Ha arra vagy kíváncsi, hogy a gyermeked megfelelően fejlődik, hízik-e, akkor javaslom, hogy szerkeszd fel az adatait a WHO percentilis grafikonjába. Átküldheted nekem az adatokat, de én is pontosan ezt a grafikont használom, szóval bátran megteheted te magad is.

Első felindulásból most ennyi jutott eszembe.

Köszönöm, ha végigolvastad, tudom, hogy hosszú, de igyekeztem lényegretörő és tagolt lenni. Remélem, a vesszőket is kitettem, ahová kell. 😊

Uff!

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.