Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Az ér eredetű anyajegyekről…


Az ér eredetű anyajegy (orvosi nevén: haemangioma) voltaképp nem is klasszikus értelemben vett anyajegy, hanem a bőr hajszálerecskéinek tágulatai miatt létrejött képződmény. Lányokon és koraszülötteken gyakrabban találkozunk vele. Sokszor, pláne ha feltűnő helyen van, zavaró -de természetesen inkább a szülőnek. Jellemző módon közvetlenül a megszületés után még nem vagy csak alig látható, az első napok-hetek-hónapok alatt „fejlődik ki”. Vagyis megjelenik egy apró málnaszínű pontocska, ami nagy riadalmat keltve fokozatosan növekedésnek indul.

Jó tudni azonban, hogy fájdalommal nem jár, babáknál sérülésveszélytől nem kell tartani, rosszindulatú elfajulás esélye pedig gyakorlatilag kizárható.

A teendő?

Nincs más dolgunk, mint figyelni és óvatosan bánni vele. A „figyelni” tulajdonképpen annyit jelent, hogy objektíve követjük a méretét, a növekedés ütemét. Én azt szoktam javasolni, hogy havi rendszerességgel egy vonalzóval mérje meg az anya/apa (attól függően, ki a műszaki ember a családban:) a nagyságát (pl.1×1.5 cm), és jegyezze fel. A szemmérték sokszor becsapós lehet!

A „védelem” pedig annyit tesz, hogy a sérülésektől, kidörzsöléstől, napfény hatásától óvjuk. De azt hiszem ez nem nagy feladat, hiszen ugyanezt tesszük a babával is :). Bekenni, leragasztani nem kell semmivel.

És a későbbiekben…

Az első hetek-hónapok esetleges intenzívebb növekedése után ez lelassul, majd megáll. Innentől várható a képlet(ek) visszafejlődése: a bőr színéhez hasonló vagy azzal megegyező színű pontszerű foltocskák, „szigetecskék” jelennek meg az anyajegy felszínén, amik fokozatosan „átveszik a vezetést”, vagyis egyre nagyobb lesz az ilyen terület, míg a málnaszín fokozatosan eltűnik. Ez azonban inkább éveket, mint hónapokat vesz igénybe.

És ha nem ilyen egyszerű a helyzet?

Más a helyzet, ha ez a növedék kisebesedik, vérezget, zavaró helyen van (pl. szemhéj), sebészi beavatkozásra (lézeres vagy krioterápia (fagyasztás), gyógyszeres kezelés is szükség lehet. Ha pedig nagy kiterjedésű, többszörös vagy mély szövetekben található, további, elsősorban képalkotó vizsgálat szükséges, mely segít feltérképezni a hemangióma nagyságát, kiterjedését, esetleg belső szervekben való (pl.máj) többszörös voltát. A kivizsgálás után szoros követés, ellenőrzés következik. Az esetleges beavatkozás szükségességét pedig a képlet „viselkedése” határozza meg.

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.