Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Amit a fityma/fütyikezelésről tudni érdemes


1. A fityma sejtes letapadása (celluláris adhézió) okozta élettani fitymaszűkület teljesen normális jelenség a fiúknál, és mindenféle beavatkozás nélkül is spontán oldódása várható. Már ha van türelmünk kivárni. Akár kamaszkorig is. Ez a folyamat ugyanis évekig tarthat, ami szintén teljesen rendben van. 

2. A legtöbb újszülött kisfiú a fenti élettani fitymaszűkülettel jön a világra. Ilyenkor a fityma óvatos mozgatásakor (szabad finoman mozgatni, nem kell félni tőle) láthatóvá válik a húgycső nyílása, és körülötte az ép, sima szélű fityma. Van, hogy a fityma az élettani fitymaszűkület esetén pisiléskor lufiszerűen felfújódik. Ez sem tekinthető kóros jelenségnek, ha ez a ‘ballon’ ujjainkkal finoman megnyomkodva megszüntethető, és egyenletes sugárban ürül a pisi.

3. Minden életkorban fontos a fityma megfelelő tisztántartása. Ehhez nyilván azért kézbe kell venni, amennyire a szövetek rugalmassága engedi, ezt kisimítani, finoman megtisztítani. 

4. A csecsemővel, majd a gyerekkel együtt a fityma növekedése, a csecsemőkortól észlelhető, szintén teljesen normális élettani erekciók, a gyermek által ösztönösen végzett fitymatorna („mogyorózás”) és a fityma alatti fehéres, túrószerű váladék (smegma, a mirigyek által termelt váladék és a leváló hámsejtek alkotják) a fityma elmozdulását, mobilitását biztosító hatása együttesen járul hozzá a fenti, spontán oldódáshoz vezető folyamathoz.

5. A fentiekből következik, hogy nem javasolt a fitymát erővel vissza/hátrahúzni, sem csecsemő- és kisdedkorban, sem pedig később. Sőt, jóformán hozzányúlni sem kell. De ha nagyon akarunk, egy kicsit azért lehet. És így jutunk el a fitymatorna kérdéséhez.

6. Az úgynevezett fitymatréning nem tilos, ki-ki eldöntheti, hogy folyamodik-e ehhez. Ha igen, kisdedkorban elkezdhető. Segítségével elősegíthető a szétválás folyamata, amely egyébként jó eséllyel magától is megoldódna, csak lassabban. Ez a manőver
pelenkázásoknál, fürdetésnél végezhető. Nagyobb fiúnál, például ovis korban akkor kerülhet rá sor, ha zavarja őt a szűkület, esetleg erekcióknál fájdalmat érez.

7. A fitymatréning lényege: pontosan csak addig húzzuk vissza a fitymát, ameddig a letapadás engedi, mindenféle erőltetés, feszítés nélkül. Lehet, hogy ez kezdetben csak két milliméter. Ha ennyi, akkor ennyi. Ebben a helyzetben megtartjuk a fitymát egy kis időre, mondjuk fél-egy percre, amennyire a gyermek ezt engedi, majd lehúzzuk eredeti helyére. Ez néhány héten át ismételhető, akár naponta többször is.

8. A tréning hatékonysága a tapasztalatok szerint fokozható helyi szteroidkészítmény napi egy-kétszeri alkalmazásával. De az is egy opció, hogy már a torna megkezdése előtt használjuk a krémet egy-két hétig, majd az így előkezelt fitymát kezdjük el tréningezni. 

9. Fontos, hogy az élettani fitymaszűkülettől elkülönítsük a kóros fitymaszűkületet. Ez ritkábban gyulladás, sokkal gyakrabban trauma, sérülés következtében alakul ki. A sérülést pedig nem más okozza, mint az erőltetett visszahúzások és visszarántások, amelyet gyakran orvosi beavatkozásként végeznek el. 

10. Kóros fitymaszűkület esetén a fityma egyenetlenül szűk, szoros, kisimítva a széle nem sima, hanem fehéres heges egyenetlenséget mutat. Ha pedig lufiszerűen felfújódik, akkor ez nem simul vissza a kiindulási helyzetbe és a vizelet sugara vékony, akadozó, csepegős lehet. 

11. Ennek megítélése és ellátása sebészi feladat. De bizonyos esetekben is megkísérelhető a helyi szteroid+torna kombináció, és csak végső esetben van szükség műtétre.

És egy korábbi, idevágó bejegyzésem:

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.