Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Hajmeresztő esetek


Az egyik kórházi ügyeletem során esett meg az, hogy a szülők lélekszakadva rohantak be az egyéves forma kisgyerekükkel, mert elmondásuk szerint lenyelte a cumisüvege szilikon cumiját. Kis időre hagyták magára a gyereket, utána már csak a majdnem teli üveget találták, rácsavart karimával. Meg persze a cukin mosolygó gyereket.

Először nem is értettem, hiszen felfoghatatlan volt, hogy egy ilyen méretű tárgy-még ha rugalmas is-hogyan férne át egy ilyen kicsi gyerek torkán és nyelőcsövén, mindenféle panasz és tünet nélkül. 

De a szülők váltig állították, hogy ez történt, mert mindent tűvé tettek, de a cumit sehol nem találták. A cumi hiányzott, a rögzítő karima változatlanul rátekerve ott volt az üvegen. És szerintük csakis a gyerekben lehetett.

Aki fogott már cumisüveget a kezében, az pontosan tudja, hogy a cumi kifelé nem húzható át a rögzítő karimán. Csakis befelé mozgatható. A le- és visszacsavarásra pedig egy alig egy éves gyerek kevéssé tűnik képesnek.

Briliáns kérdésem oldotta fel a rejtélyt ?. Nevezetesen: mit ivott a gyerek az üvegből?

A válasz: tejet. És, kiöntötték? Nem. Akkor telefonáljanak haza, hogy valaki öntse ki a tejet az üvegből, és nézze meg, hogy ezután mi marad benne.

Hát persze, hogy a cumi. Kicsi hősünk kihúzni nem tudta, de benyomni igen. A tejben pedig nem látszott.

Tanulság: kétségbeesés helyett először nézz a gyerekedre, és ha ő jól van, keresd meg a cumit. Igen, az üvegben is. Ne a kórházba rohanj lélekszakadva.

Egy felnőtt nagyjából egy tízforintosnyi átmérőjű dolgot képes lenyelni, egy kisgyerek még ekkorát sem. Mondjuk egy alig ötforintosnyit. A szilikoncumi nem ez a kategória. 

(És a Zsiguli slusszkulcs-csomó sem, amire egy másik apuka akart rábeszélni. Márminthogy szedjem ki a gyermekéből, mert szerinte lenyelte ?)

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.