Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Véres széklet a pelusban?


Csecsemőkorban nem is olyan ritka az, hogy a baba székletében vércsíkot észlelnek a szülők.

Ez a jelenség sem ritka, az viszont meglepően gyakori, hogy minderre „csípőből” diétát, elsősorban a tehéntejfehérje és a tojás kiiktatását javasolja a háziorvos vagy a védőnő a szoptató anya étrendjéből, és tejmentes tápszer bevezetését a tápszerrel táplált csecsemőnél. És ezt mindenféle vizsgálat nélkül, olykor telefonon értekezve a szülővel. 

Pedig véres széklet esetén nem lenne szabad eltekinteni sok-sok pontosító kérdés feltevésétől, és a baba fizikális vizsgálatától. Ebbe pedig a végbélnyílás és a végbél vizsgálata is beletartozik.

Mert amit a szakemberek „látatlanban” ételallergiának gyanítanak, az az esetek egy részében nem más, mint a végbélnyílás apró berepedése, amely gyakran a kakilás közbeni erőlködés, a záróizom fokozott tónusa, az itt áthaladó széklet mechanikai vagy kémiai hatása miatt következik be. Ez a vérzés forrása, nem pedig egy gyanított allergiás reakció. 

Érdekes kérdés lehet, hogy hány kisbabát és szoptató édesanyát fognak szigorú tejmentes diétára úgy, hogy előzőleg nem vizsgálták meg sem a babát, sem az ő popsiját és nem tettek fel pontosító kérdéseket sem?

Útravaló: ilyen esetekben a javasolt diéta megkezdése előtt kérd meg a gyerekorvost, hogy vizsgálja meg a baba popsiját, ha magától nem tenné meg ezt.

(Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.