Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Védőoltási kisokos


Védőoltások kapcsán rendszeresen felmerül az a kérdés, hogy lehet-e oltásokat egy időben adni. Még mindig általános vélekedés az a tévhit, hogy az egyszerre adott oltások megterhelik a gyerek immunrendszerét, megbetegítenek vagy éppen nem alakul ki olyan fokú védettség, mintha külön-külön kapta volna őket a gyerek.

De nemcsak sok szülő, hanem szakemberek is azt hangoztatják, hogy egy-egy betegség kapcsán hagyjuk akár hetekig ‘pihenni’ az immunrendszert, és majd ha már eléggé megerősödött, akkor kapja meg az oltást egy kisgyerek.

Még az is előfordul, hogy egy életkorhoz kötött, kötelező oltás csúszik heteket a „megerősödésre” várva, vagy az egy időben beadandó kötelezőket időben szétszedve kapja meg egy gyermek.

Érdemes tudni, hogy sokkal több védőoltás adható egy időben, mint azt sokan gondolnák. Sőt, az a ritkább, hogy valamely szuri nem illeszthető össze a másikkal. Alig van ilyen. A gamma-globulin készítmények és az élővírus vakcinák között kell betartani az előírt intervallumot.

Több védőoltás egy időben való beadása nem terheli meg, nem fárasztja le, nem rontja az immunrendszer működését.

Szabályok, amelyeket követünk az oltások beadásánál:

-a különböző védőoltások, ajánlottak és kötelezőek, jórészt beadhatók egy időben
-különböző inaktivált oltóanyagok (pl. influenza, DTPa+IPV+Hib, pneumococcus stb.) egyszerre vagy időköz tartása nélkül bármikor beadhatók.
-élővírust tartalmazó oltóanyagok (pl. bárányhimlő elleni oltás, MMR) egy időben adhatók az ún. inaktivált, tehát élő vírust nem tartalmazó vakcinákkal, kötelező kell és ajánlottakkal egyaránt
-az élővírus tartalmú oltóanyagok beadhatók egy időben, ha azonban mégsem így történik, akkor a két vakcina között legalább négy hét különbséget kell tartani
– négy hét tartandó a BCG és élő vírust tartalmazó vakcinák között
-a rotavírus elleni vakcina időköz nélkül adható a többi védőoltáshoz képest, BCG esedékessége idején is
-élővírus-tartalmú vakcinák immunglobulin készítménnyel egyszerre nem adhatók. Humán gamma-globulin oltást követően ezen vakcinák- az immunglobulin mennyiségétől függően -minimálisan hat hét időköz után adhatók be.

Fontos, hogy ezek egy időben adhatók, de nem adhatók egy helyre, nem szívhatók össze. Lehetőség szerint külön végtagba adjuk őket.
Kivételt azok az esetek képeznek, amikor az oltóanyagok alkalmazási előirata előírja vagy megengedi az egy fecskendőbe történő összeszívást.

Mikor nem adható védőoltás?

Összességében kevés az olyan állapot vagy betegség, amikor az oltás nem adható be. A speciális esetektől eltekintve (pl. immundefektusok) ilyen az akut lázas betegség és bizonyos immunológiai károsodás, valamely súlyos, oltást követő nemkívánatos esemény korábbi előfordulása és egy adott oltóanyaggal összefüggésbe hozható, korábban anafilaxiás reakció (generalizált urticaria, a száj és torok duzzanata, nehézlégzés, gégeödéma, hipotenzió, kollapszus, sokk).

Ha pedig az oltóanyag olyan összetevőt tartalmaz, amellyel szemben az oltandó gyerek korábban súlyos túlérzékenységi reakcióval reagált, az oltás az alapellátásban nem végezhető el, az oltandót védőoltási szaktanácsadóba kell irányítani.

Mi nem ellenjavallata a védőoltás beadásának?

-allergia, asztma, atópiás allergiás betegségek nyugalmi szakasza,
-atópiás bőrgyulladás, ekcéma, táplálkozási tojásfehérje allergia,
-korábbi görcsroham a családban,
-helyi szteroid kezelés,
-krónikus szív-, tüdő- és vesebetegség,
-idegrendszeri betegségek stabil állapota (pl. központi idegrendszeribénulás, kontrollált epilepszia) és Down-szindróma,
-újszülöttkori sárgaság
-újszülöttkori kis súly
-koraszülöttség
-alultápláltság.

Végül, de nem utolsósorban nem oltást kizáró ok egy akut betegség lezajlása utáni állapot vagy egy láztalanul zajló enyhe nátha, a rovarcsípés, a hígabb székletürítés, másik beteg gyerek a családban, beteg szülő vagy a közösségbe járó, hetek óta tortyogó gyerek, a téli időszak, egy éppen zajló bárányhimlő vagy influenza járvány, a „de annyi a beteg mostanában” és a „mintha bujkálna benne valami, hátha beteg lesz” érzése.

(Forrás: Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele. Védőoltási módszertani levél 2017.
Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.