Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Valahogy majd csak túlélem


Gyakran kérik tőlem azt a szülők, hogy mondjak véleményt, javasoljak adagolást, használati utasítást olyan külsőleg használatos vagy szájon át adható készítményekről és készítményekhez, amelyek jobb esetben gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, táplálékkiegészítők, rosszabb esetben vírusírtónak, immunerősítőnek, baktériumölőnek, szupervitaminnak stb. nevezett készítmények, olykor be nem azonosítható összetevőkből álló krémek, kencék, olajok stb.

Olyan is előfordul, hogy bizonytalan forrásból származó, internetről rendelt készítménnyel kapcsolatban kérik tőlem ugyanezt. 

És mindezeket kisbabájuknak vagy kisgyereküknek szeretnék beadni vagy a bőrére kenni. Nem ritkán az is kiderül, hogy a szülők egymás gyerekének ajánlanak ilyen készítményeket.

Az egy dolog, hogy mi mit adunk be a gyerekünknek és mit kenünk a bőrére, de az már egy minősített eset, amikor más gyerekének ajánlunk laikusként olyan cuccokat, amelyek hatását sokszor nem hogy gyerekeken, de adott esetben felnőtteken sem vizsgálták, sőt amiről olykor azt sem lehet tudni, pontosan mit is tartalmaz.

Másik dolog, hogy miért van szüksége például egy egészséges gyereknek olyan étrendkiegészítőkre, vagy egy beteg gyereknek „mindenre jónak” mondott készítményekre, amelyek hatékonyságát releváns vizsgálatokkal nem bizonyították vagy egyáltalán nem is vizsgálták? Amelyek egy gyerekre nézve akár még veszélyesek, károsak is lehetnek. Egy beteg gyerekre nézve meg pláne.

Értem és megértem annak a pszichológiáját, hogy egy szülő próbál a gyerekéért a lehető legtöbbet megtenni, a legjobbat akarja neki, megóvni őt minden betegségtől, ha pedig beteg, akkor mielőbb egészségesnek szeretné tudni őt. Az orvosban sokszor nem bízik, a Google-ban és a fórumokon pedig mást sem talál, mint egymásnak ellentmondó, elbizonytalanító információkat. De valamiért mégis inkább az utóbbinak hisz, arra hallgat.

Azt is tudom, hogy körülöttünk jóformán minden vásárlásra, fogyasztásra sarkall, őrült tempót diktál. Sürget, hogy vedd meg. Ha nem veszed meg, a gyerek beteg lesz, lassabban gyógyul, hiányzik az iskolából, nem teljesít olyan jól, lemarad a fejlődésben. Lemarad a versenyben. Te pedig felelőtlen, rossz szülő leszel.

Éppen a fentiek miatt egy család extra kiadásokba is képes verni magát. Akár olyanba is, amelyet egyébként nem engedhetne meg magának. Extra és felesleges kiadásokba. 

És ha orvosként azt mondom, hogy ne vegyél ilyesmit, ne tömd és kend a gyerekedet mindenféle felesleges, bizonytalan hatékonyságú, pláne potenciálisan veszélyes sz@rral (már bocsánat), akkor van, hogy ódivatú, maradi, középkori vagy éppen a gyógyszergyártók által lefizetett orvosnak titulálnak. 

Valahogy majd csak túlélem ?

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.