Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Tanulságos esetek: félrenyelés


Már medika koromban jól az eszembe véstem azt, hogy nem engedünk evés közben szaladgálni se kicsi, se nagyobb gyereket. Üljön le a popsijára, ha eszik!

Történt, hogy egy ismerősöm hívott kétségbeesetten azzal, hogy a szaladgáló kisgyereke valószínűleg félrenyelt, és mit csináljon, hová fusson vele.

A szokásos napi séta során a kicsi a kétbetűs, színes csokigolyóból rágcsált az utcán, majd egyszer csak futva nekilódult a járdán. A szülő utánaszaladt, és még mielőtt az úttestre leléphetett volna, utánakapott és visszahúzta. (Hogy mit keresett a totyogó menüjében a kemény, golyó alakú étel, az megérne egy külön bejegyzést.)

Ez a mozdulatsor éppen elég volt ahhoz, hogy a kisgyerek a csokigolyó szétrágott darabjait a tüdejébe szippantsa. Hozzá kell tenni, hogy nagy szerencséje volt. 

Mégpedig azért, mert mindez szétrágott formában történt, nem pedig egészben. Akkor jó eséllyel a golyó azonnal elzárta volna a légutakat, akár fulladásos halált okozva ezzel.

Néhány gyors telefont követően a gyermek előbb a megyei kórházba, majd az egyetemi klinikára került, mert akkoriban ott volt olyan műszer, amellyel a hörgőtükrözés és -átöblítés elvégezhető volt.

Néhány órán belül altatásban megtörtént a beavatkozás, de már akkor jelentkeztek nála a tüdőgyulladás tünetei, emiatt antibiotikumos kezelésre és további kórházi ápolásra volt szükség. 

Azt hiszem, ezek a szülők egy életre megtanulták a szabályt, amelyen adott esetben akár a gyerek élete is múlhat:

MOZGÁS KÖZBEN NE EGYEN A KISGYEREK!
AZ EVÉSHEZ MINDIG ÜLJÖN LE!
ÉTKEZÉS KÖZBEN HAGYJUK NYUGODTAN ENNI ÉS INNI!

És nem kell ahhoz ilyen vészhelyzet, mint ami ezzel a családdal az utcán történt, hogy a félrenyelés megtörténjen. Elegendő lehet egy megbotlás, egy lehuppanás, egy játékos kergetőzés, egy csikizés vagy ijesztgetés is.

Figyeljünk erre oda!

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.