Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Sose hagyd a gyerekedet magára az autóban!


Az elmúlt hetek híreiben sajnos megint szerepelt hőségben autóban hagyott, és emiatt meghalt kisgyerek.

Ilyen helyzetben, zárt térben, magas hőmérsékleten akár egy óra leforgása alatt is kialakulhat olyan súlyos állapot, mely kezelés nélkül a keringés összeomlásával, majd halállal végződik. Az autó típusától, színétől, a külső hőmérséklettől függően extrém magas, akár 70-80 fok is kialakulhat egy kocsi utasterében.

Testünk optimális működéséhez viszonylag állandó belső környezet, többek között szűk határok között mozgó testhőmérséklet szükséges. Emelkedő külső hőmérséklet esetén az egészséges szervezet szabályozó mechanizmusai, a hőleadást célzó funkciók (pl. verejtékezés, lihegés, kimelegedő bőr) gondoskodnak erről. 

De egy zárt térben, egyre emelkedő hőmérsékleten a test egy idő után már nem tudja a környezetnek leadni a hőt, ezért a test ún. maghőmérséklete kórosan megemelkedik, ami hamar az egyes életfunkciók károsodásához vezet.

Minél kisebb egy gyerek, hőháztartása annál labilisabb, a szabályozó funkció könnyebben felborul, és folyadékraktárai másmilyenek, mint egy felnőtté. Emiatt a kicsik hőguta szempontjából fokozottan veszélyeztettek.

Zárt térben, forróságban kezdetben bekapcsolnak egy kisgyerek hőleadó mechanizmusai. Még verejtékezik, bőre kimelegszik, kipirul. Légzése szaporává, felületessé válik.

Ha azonban a környezeti hőmérséklet tovább emelkedik, a testben további hőfelesleg keletkezik, és egy idő után a fenti mechanizmusok kimerülnek. A gyermek testének belső hőmérséklete olyan fokot ér el, amelyben szervei már károsodást szenvednek.

Ahogy telik az idő, a verejtékezés megszűnik. A test még próbálja a keringést és hőszabályozást fenntartani, ilyenkor a bőr még kipirult, de már száraz tapintatú.

Innen már gyorsan bekövetkezhet a keringés fokozatos összeomlása. Egy ideig még próbálja az életfontos szerveket, elsősorban az agyat vérrel ellátni, cserében viszont a bőr ereibe egyre kevesebb vér jut. A gyermek bőre sápadt-szederjessé, szárazzá, hűvös tapintásúvá válik.

Ezzel együtt pedig a szívverések előbb szaporává, majd rendszertelenné válnak, a vérnyomás zuhan. A gyermek sokkos, tudatzavart állapotba kerül, epilepsziás görcsök is jelentkezhetnek. A folyamat végén bekövetkezik a keringési rendszer teljes összeomlása.

Ha nem következik be a halál, a létfontosságú szervek vérellátási zavara miatt a gyermek maradandó károsodásokat, például agykárosodást szenvedhet el, még a megfelelő kezelés ellenére is.

Egyértelmű, hogy egy ilyen helyzetbe került kisgyermek szörnyű kínokat él át. Tegyünk meg mindent, hogy soha ne kerüljön rá sor. 

Nem lehet eleget hangsúlyozni: soha ne hagyd magára őt az autóban!

(Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.