Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Szökőkútba a gyerek: engeded vagy nem?


Te engednéd a gyerekedet poshadt állottvízben fürdeni, amelybe már néhányan belelógázták (mondjuk gombás, gennyes benőtt körmös, ótvaros vagy szimplán csak koszos) lábukat?

Esetleg beleköptek, belehánytak, csikket dobtak bele, az éjszaka leple alatt dolgukat végezték, belemosták ilyen-olyan váladékos testrészeiket, vagy megmártóztatták a kutyát?

Vagy amelyikben megmártózott néhány madár, esetleg elpusztulva belepottyant? Amelynek vize évente háromszor cserélődik? Amelybe brahiból bárki bármit beleönthet?

Ugye nem engednéd?

Akkor szökőkútba miért engeded?

Mert más is megteszi? Vagy mert nem ismersz senkit, aki megbetegedett volna tőle? Mert (naivan) azt hiszed, biztosan ellenőrzik, különben nem üzemeltetnék?

Hát nem. Mivel nem fürdővíz, a szökőkutak vizét nem ellenőrzik a hatóságok, nem esik át rendszeres mikrobiológiai teszteken. Bizonyos értelemben rosszabb, mint egy pocsolya.

Szeretnéd, ha a gyereked gennyes bőrfertőzést, ótvart, gombás fertőzést, szalmonellát, egyéb eredetű, kiadós hányást-hasmenést vagy ezeknél is súlyosabb betegségeket szedne össze, mint például a potenciálisan halálos legionellózis?

Legionellózis szempontjából veszélyesnek számít minden olyan épített vízrendszer, amely 20-50 Celsiusfokos vizet tartalmaz, amelyben fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége, és vízpermet képződik. Szerinted ez stimmel a szökőkutakra?

Aztán szeretnéd, ha a pocsolyásodott, algásodott, trutymós aljzaton megcsúszva a gyermeked megsérülne?

Szeretnéd, ha magas koncentrációban vegyszerekkel találkozna a bőre, tüdeje, gyomor-bélrendszere? Például brómmal, klórral, algásodást gátló vagy vízlágyító anyagokkal?

Ugye ezt sem?

Hát akkor ne engedd bele…

Nem mellesleg pedig hatóságilag tilos a szökőkutak területére lépni, és szabálysértést követ el, aki megteszi, helyszíni bírságot kockáztatva.

Megéri?

(Fotók: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.