Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Produkáltatás


Köszönj szépen a (doktor) néninek!”
„Intsél pápát a doktor néninek, addig nem indulunk!”
„Mondd el a néninek az almás mondókát!”
„Énekeld el a kismalacos éneket, amit most tanultál a bölcsiben!”
„Mutasd meg a néninek, hogy hol van az orrod, füled, okos fejed stb.!”
„Meséld el, hogy mit kaptál a szülinapodra!”
„Kínáld meg a nénit is keksszel!”

Nem is olyan ritkán találkozom a rendelőben (és azon kívül is) azzal a jelenséggel, amikor egy kisgyereknek mindenáron köszönnie, szavalnia, énekelnie, mutogatnia, ételén osztoznia kell(ene) egy vadidegennel, adott esetben velem.

Pedig a kisgyerekek legtöbbje kevés dologtól irtózik kevésbé, mint az ilyesmi szituációktól. Hiszen eleve szorongást keltő helyzetben vannak, egy ismeretlen, pillanatnyilag még kiszámíthatatlan helyzetben, egy ismeretlen ember társaságában. És ebben még produkálniuk is kellene, netán megosztani azt, ami az övék.

(Már miért kellene? Mi hogyan éreznénk magunkat ilyen helyzetekben? 
Ez is egy izgalmas kérdés…)

Nem könnyű dolog ezeket a szituációkat jól kezelni, de semmiképpen nem szerencsés a szülőket ledorongolni, felülbírálni, hiszen nem tudhatom még ekkor, hogy mi készteti őket erre a viselkedésre. Viszont fontos a gyerek biztonságérzetének növelése, ezzel együtt viszont a szülők és a gyerek kezdeti bizalmának megtartása és további bizalmuk elnyerése is.

Azt gondolom, nem kerülhető el annak a tapintatos visszajelzése, hogy a gyerek számára ez egy ismeretlen, bizonytalan (sőt akár félelemkeltő) helyzet lehet, (ahogyan feltehetően a szülők számára is az), ennek megfelelően érzi magát és viselkedik.

És nem kevésbé fontos az sem, hogy enyhítsem a gyerek ‘sarokbaszorítottság-érzését’, levegyem róla azt a felelősséget, amellyel a szülők ebben a helyzetben tudtukon kívül megterhelik, és amivel nagy valószínűséggel nem fog tudni megbirkózni.

A szülőkről pedig azt a nyomást, hogy a gyereket produkáltatniuk kell, maguk elé tolva, talán ezzel próbálván enyhíteni szorongásukat és bizonyítani (nekem és/vagy maguknak), hogy elég jól csinálják, amit csinálnak.

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.