Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Lenőtt nyelv, rövid nyelvfék


A lenőtt nyelv meglehetősen gyakori jelenség, amelynek okát nem ismerjük és családon belül ismétlődést mutathat (mind az öt gyerekemnek volt, plusz még egy rövid ajakfék is). Fiúknál gyakrabban fordul elő.

Az a lényege, hogy egy kötőszövetes hártya húrszerűen a szájfenékhez vagy a fogínyhez rögzíti, mintegy kipányvázza a nyelvet. Általában vékony, hártyaszerű képlet, valamennyi rugalmassággal. A nyelvcsúcs és a szájfenék között húzódik, olykor a fogínyig ér. Van olyan formája is, amikor a hártya helyett a nyelvfék vastag, keményebb és rugalmatlanabb, és csak a nyelv tövét rögzíti le a szajfenékre. A nyelvfék az esetek egy részében a növekedéssel együtt még megnyúlhat. Ha nem okoz problémát, akkor ilyenkor nincs vele teendő.

Ha viszont ez a hártya túl rövid és feszes, megakadályozhatja a nyelv megfelelő mozgásait. Szerencsés, ha ez a megszületés után hamar felfedezésre kerül, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a baba a nyelvét csak korlátozottan tudja kinyújtani, szopáskor a mellbimbót körülvenni, ezzel együtt pedig hatékony vákuumot létrehozni. 

Náluk szopási nehezítettséget okozhat ez az aprónak tűnő rendellenesség. Cumisüvegből táplált babáknál nem feltétlenül okoz panaszt a rövid nyelvfék, mert az üveges táplálás más technikát kíván, ezért náluk előfordulhat, hogy csak később kerül felfedezésre.

Ha a csecsemő nem szívesen, kapkodva vagy ügyetlenül, gyenge hatékonysággal szopik, ha nyugtalan, türelmetlen a szoptatások közben, rendszeresen elengedi a mellet, ha ilyenkor érezhetően zavarja valami, nem tud hatékonyan vákuumot képezni, emellett viszont folyton éhesnek tűnik, ha gyakran nyűgös, és nem gyarapszik megfelelően, gondoljunk erre a rendellenességre. A rossz szopási technika miatt a mellbimbó berepedhet, és fájdalmassá válhat a szoptatás. A mell nem eléggé hatékony kiürítése miatt mellgyulladás alakulhat ki, akár ismételten is. 

Később a falat formálásában és továbbításában, a nyelésben is akadály lehet. Mindezeken túl pedig a fogazat rosszul fejlődhet és problémák mutatkozhatnak a hangképzésben is. Apróságnak tűnhet, mégsem elhanyagolható, hogy nagyobbaknál például fúvós hangszerek használatakor vagy csókolózáskor is problémákat okozhat.

Ha igazolódik ez az eltérés, érdemes mielőbb, lehetőség szerint az első életnapokban felcsippenteni a hártyát. A műveletben jártas gyermekorvos, (száj)sebész vagy fül-orr-gégész elvégzi ezt a beavatkozást, amely leggyakrabban a frenulotomia. Ilyenkor maga a nyelvfék kerül átvágásra, ezzel együtt pedig a nyelv felszabadításra.

Mivel ez a hártya idegeket, nagy ereket nem tartalmaz, ezért a beavatkozás fájdalommal nem jár, vérzés is csak minimális szokott előfordulni. Sem érzéstelenítésre, sem vérzéscsillapításra vagy varratok behelyezésére nincs szükség. A szoptatás hatékonyabbá válik, ez szinte azonnal észlelhető.

Bizonyos ritka esetekben, ha például nagyon vaskos a nyelvfék, kisebb műtétre kerülhet sor. 

Mikor gondoljunk rövid nyelvfékre?

*ha a baba nyelvén szájnyitáskor szív formájú gödör, behúzódás látszik, nyelve nem hegyesnek, hanem legömbölyítettnek tűnik

*ha a baba nyelve alatt ujjbegyünkkel végigsimítva ujjunk beleütközik a hártyába

*ha a száj nagyra nyitásakor a nyelv visszafelé húzódik, nyelvét nem tudja túlnyújtani az ajkain

*ha a nagyobb gyermek nem tudja a nyelve hegyével megérinteni a hátsó fogait és a szájpadlását, nyelve hegyét nem tudja az alsó fogain túlnyújtani, problémái vannak bizonyos hangok képzésével

*ha az alsó ínyre nyomást gyakorolva a baba nem nyújtja ki a nyelvét, vagy kinyújtva az elülső része behúzódik 

*síráskor a nyelvszélek csak oldalt és kis mértékben pöndörödnek fel, a nyelv elülső része rögzítve marad

Szopási és hangképzési nehézséget okozhat és esztétikai problémát is jelent a rövid felső ajakfék. Ilyenkor vaskos köteg húzódik a két felső, középső metszőfog között, amelynek hatására a fogak közötti rés látványosan kiszélesedhet. Lehetséges, hogy a fék mosolygáskor jobban felhúzza a felső ajkat, és a fogak mellett az íny is láthatóvá válik (ínymosoly). Az ajakfék felszabadítása érzéstelenítés mellett történik, megfelelő lehet a fagyasztásos érzéstelenítés is. Szopási nehézség esetén célszerű ezt is mielőbb megoldani, esztétikai probléma kapcsán a fogak váltása előtt, hogy a maradó fogaknak legyen elegendő helye.

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.