Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Légkondícionálótól betegséget?


Tudtad, hogy a nem megfelelően karbantartott légkondícionálóban akár súlyos betegséget kiváltó kórokozók is elszaporodhatnak, szennyeződések rakódhatnak le?

Az egyik leggyakoribb ilyen mikroorganizmus a Legionella. A Legionella-fajok által okozott megbetegedések közös megnevezése a legionellózis. Ennek megjelenése igen változatos lehet: a spontán gyógyuló, influenzaszerű tünetekkel járó formától (Pontiac-láz) az atípusos tüdőgyulladással járó, olykor halállal végződő, légzési elégtelenséggel szövődő formákig terjedhet (légionárius betegség, légiósbetegség, Legionella-pneumónia).

Mivel nem jár specifikus, különleges tünetekkel, ezért előfordulhat, hogy nem gondolnak rá, vagy a klíma okozta megfázásnak tulajdonítják a panaszokat.

Klímatizált helyiségben vagy autóban való tartózkodás után jelentkező makacs légúti tünetek esetén gondoljunk a Legionella okozta betegségre is.

A baktériumok mellett bizonyos gombák elszaporodásához is kedvező feltételeket biztosíthat a légkondicionáló. Ezek okozhatnak szisztémás, egész testet érintő gombás fertőzést, illetve célzottan a tüdőben is elszaporodhatnak, légúti betegséget okozva.

A klímaberendezésben lerakódott por és pollenszemcsék allergiás, asztmás tüneteket válthatnak ki, illetve felerősíthetik a már meglévő panaszokat.

Érthető, hogy a légkondicionáló rendszeres és szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok a készülékben megtelepedjenek, elszaporodjanak és a ventilátor segítségével a légtérbe, onnan pedig a tüdőbe kerüljenek.

A fel/beszerelt légkondicionálót mindenképpen fontos rendszeresen, lehetőség szerint szakemberrel karbantartatni, leginkább a hűtési szezon előtt és után. Lényeges, hogy a szűrő tiszta legyen és pangó víz se legyen a berendezésben, mert a kórokozók számára ez kiváló táptalaj lehet.

(Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.