Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Köhögésre mit?


A gyerekeknél tapasztalt köhögés az egyik leggyakoribb tünet (talán a láz a másik), amelyet a szülők mielőbb szeretnének csillapítani, megszüntetni. Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a köhögés miatt alkalmazott készítmény jelentősen nem befolyásolja az észlelt tüneteket, mégis napokon, sőt olykor heteken át kap a köhögő gyermek ilyen-olyan orvosságot. És mivel ezen készítmények jelentős része vény nélkül hozzáférhető, van, hogy egymás után (vagy egyidejűleg!) többfajta készítményt is szed a köhögéssel küzdő gyermek.

Korábban írtam már arról, hogy a köhögés -bár aggasztó lehet a szülők számára- az akut légúti megbetegedések kapcsán fontos szereppel, funkcióval bír. És egy betegség kapcsán akár két-három hétig is eltarthat. Bizony van olyan kisgyermek, aki ezalatt folyamatosan valamilyen köhögésre javasolt orvosságot kap. Ha az egyik nem válik be, akkor egy másikat.

De van-e értelme ezeknek? Bizonyíthatóan hatékonyak-e egy köhögő gyereknél? Mégis mit adjunk akkor egy köhögő gyereknek? Egyre több készítmény érhető el a piacon, viszont ezek hatékonyságára gyermekek esetében egyelőre nem áll rendelkezésre bizonyító értékű evidencia.

A köhögésre központilag ható, ún. kodein származékok szigorúan ellenjavalltak gyermekkorban. A gyakran alkalmazott anti­hisz­taminok hatékonyságára nincs elegendő bizonyíték. A köptetők (pl. terpinhidrát, ipekakuána) fokozzák a váladéktermelődést a hörgőkben, hatásosságukra szintén nincs megfelelő bizonyíték. A nyákoldó hatású acetilcisztein és ambroxolium bizonyos speciális betegségekben hatékony és indokolt lehet, de ezeknél sokkal gyakrabban kerülnek már-már rutinszerűen alkalmazásra a gyakori, felső légúti, banális hurutos megbetegedésekben.

Jótékony hatásúak lehetnek viszont a cukoralapú bevonószerek (1%-os glicerinoldat, mézga). Ezek csökkentik a nyálkahártya irritációját és fokozzák a hidratáltságát. A köhögésre javallt kombinált szerek ellentétes vagy összeadódó hatásuk miatt gyerekkorban nem javasoltak. A helyileg alkalmazott aromás szerek (pl. mentol, eukaliptuszolaj) irritáló hatásuk miatt gyermekkorban szintén nem ajánlottak.

Széleskörű vizsgálatok hiányában az akut köhögésre ható gyógyszerek korcsoportos hatékonysága gyermekeknél nem bizonyított. A napi gyakorlatban a köhögés enyhítésre a méz, a bevonószerek, a bőséges folyadékfogyasztás és a hidegpára javasolhatók.

(Forrás: Gyermekorvos Továbbképzés
Fotó: Pixabay)

 

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.