Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Jószándékból májkárosodás?


Január végéhez méltó módon sokan küzdenek felső légúti vírusos megbetegedésekkel.
Az elmúlt napokban többen is kérdeztétek, hogy mivel javíthattok a gyerekek (és a magatok) közérzetén.

Megint szóba kerültek a forró italporok, amelyek között van olyan készítmény, amely már hat éves kortól adható. És nagyon népszerűek.

Fontos tudnotok, hogy ezek egyéb hatóanyagok mellett jellemzően paracetamolt tartalmaznak. Ahogyan számos láz- és fájdalomcsillapító készítmény önmagában is.

Rutinszerűen egyiknek sem javasolt a használata. Együtt a paracetamol tartalmú lázcsillapító az italporral pedig különösen nem!

Akármennyire is tüsszög, folyik az orra, fáj a torka vagy köhög a gyermek (vagy felnőtt). Nem ez gyógyítja meg, nem rövidíti le a betegség lefolyását. A tünetekre nyújthat átmeneti enyhülést, de ezt más módon is el lehet érni.

Kevéssé ismert, hogy a paracetamol, főként ismételten és/vagy a szükségesnél nagyobb dózisban adva májkárosító hatású lehet.

Olyannyira, hogy az egyik leggyakoribb oka az akut májátültetést igénylő májelégtelenségnek. Az ilyen transzplantációk akár húsz százalékáért is ez lehet a felelős.

Tehát mindig nézzétek meg, mit tartalmaz az a készítmény, amit beadni vagy bevenni készültök! Mindig mérlegeljétek, hogy valóban szükség van-e rá, és lehet-e valamilyen alternatív, barátságos módszerrel (mézes tea, alvás, pihenés stb.) helyettesíteni. És sose adjátok együtt ezeket a készítményeket!

Ugyanígy mérlegeljétek, hogy adott pillanatban kell-e az a lázcsillapító. Egy kellemes tusolással, plusz folyadék elfogyasztásával, egy rövid alvással nem váltható-e ki?

Az a tapasztalatom, hogy ezeket a futószalagon érkező, legtöbbször banális vírusfertőzéseket mindenféle gyógyszer (igény)bevétele nélkül át lehet vészelni.

Bízzunk a gyerekünk és a saját testünk működésében!

(Fotó: Pixabay)

 

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.