Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Influenza és praktikák


Nyakig vagyunk az influenza szezonban. És bár az influenza rendkívül ragályos, gyorsan terjedő betegség, mégis tehetünk azért, hogy magunkat vagy másokat megvédjünk.

Most néhány gyakorlati ötletet hoztam, amelyek (a védőoltáson túl) segíthetnek abban, hogy elkerülje gyerekünket, minket szülőket vagy a család többi tagját is ez a betegség.

-Kezdettől tanítsd arra a gyerekedet, hogy papírzsebkendőbe, de legalábbis a könyökhajlatába köhögjön vagy tüsszentsen. Ha a tenyerébe teszi mindezt, utána mosson kezet! Bár az influenza a levegő útján, cseppfertőzéssel terjed, szerepe van a fertőzés továbbadásában a megfogott, tapogatott használati tárgyaknak is.

-Tanítsd meg rá, hogy orrfújás után a használt papírzsebkendőt dobja ki! Ha van rá mód, orrfújás után is mosson kezet. Kisebb gyerek esetén orrszívás és orrtörlés után fontos a szülő megfelelő kézhigiénéje.

-Közösségi terekben, tömegközlekedési eszközökön csak ahhoz nyúljon hozzá, amihez nagyon muszáj. Amíg kezet nem tud mosni, lehetőleg ne nyúljon az arcához, szájába, szemét ne dörzsölje, orrát ne piszkálja.

-Ha lehet, inkább kerülje a zsúfolt közösségi helyeket, rendezvényeket.

-Kézmosás a köbön! Hazaérkezés után a családtagok első dolga legyen az alapos kézmosás, lehetőség szerint bújjanak otthoni ruhába.

-Figyelj a vásárolt élelmiszerek kezelésére! A zöldségeket, gyümölcsöket összetapogathatják a boltban, ugyanez lehet a helyzet a pékárukkal is. Előbbieket mosd meg a szokásosnál is alaposabban, utóbbiakat fogyasztás előtt tedd néhány percre a meleg sütőbe vagy a fagyasztóba.

-Tartsd a lakás hőmérsékletét húsz fok körüli hőmérsékleten! Éjszaka még ennyi sem kell, elegendő lehet tizennyolc-tizenkilenc fok. Szellőztesd át minél gyakrabban a lakást és ügyelj a megfelelő páratartalomra!

-Figyelj arra, hogy a gyerek elegendő folyadékot igyon, és rendszeresen, változatosan érkezzen! Segíthetnek a kiegészítésként adott vitaminok, probiotikumok, ásványi anyagok stb.

-Mozogjon sokat, a szabad levegőn is! Lehetőség szerint minden nap töltsön kint valamennyi időt. Öltöztesd rétegesen. Ha annyira kimelegszik, hogy ruhájába beleizzad, öltözzön át mielőbb.

-Figyelj arra, hogy eleget aludjon, és az alvás körülményei megfelelőek legyenek. Az immunrendszer hatékony működéséhez fontos, hogy hosszú távon kipihent legyen.

-Ha izgul, szorong, stresszel valami miatt, segíts neki, hogy könnyebben megbirkózzon ezzel. Közismert, hogy a stressz negatív hatással lehet az immunrendszer működésére, ahogyan a lelki jóllét is hatással lehet rá, ellentétes módon.

-Ha előzetesen beteg volt, hagyj neki elegendő időt a gyógyulásra. Ha ez nem történik meg, könnyebben fogékonnyá válhat más betegségekkel szemben.

(Fotó: Pixabay)

 

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.