Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Elhízás


Viszonylag gyakori az a jelenség, amikor egy túlsúlyos gyermekkel és családjával találkozom a rendelőben, és szinte kérdés nélkül mondják a szülők, hogy nem is értik, a gyermekük miért ilyen duci. Hiszen nagyon keveset eszik, szinte alig, emellett viszont rengeteget mozog és mégis hízik. Szóval biztosan valami hormonális oka lehet csak.

Ilyenkor a tisztánlátást nagyban segíti az, ha megkérem a családot, hogy néhány héten át vezessenek pontos étkezési-, kalória- és mozgásnaplót.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy minden falat ételt (az állva, futtában az utcán bekapottat vagy a más tányérjáról felkapott maradékot is beleszámítva, sőt a kocka csokit is) és minden korty italt feljegyeznek (azt is, ami szerintük kalória mentes) és aztán meghatározzuk az így elkövetett energiabevitelt. 

Emellé tesszük a közben végzett fizikai aktivitás típusát, gyakoriságát, időtartamát. Végül pedig a kettőt objektíven összevetjük. Vigyázat, csalni nem ér! Hiszen azzal a delikvens saját magát csapja be.

Hiszen ugye hízni attól lehet, amit az alapvető szükségleteinken felül elfogyasztunk, de a fizikai aktivitás során nem használunk fel. Magyarul hízni a megevett és megivott, de le nem tornázott kalóriáktól lehet. 

És a gyerekkori elhízással járó esetek túlnyomó többsége ebbe a kategóriába tartozik. Nem a ritka előfordulású, bizonyos anyagcserebetegségek, nem a szülők által nemes egyszerűséggel hormonbajnak vagy lassú anyagcserének nevezett endokrinológiai tényezők azok, amelyeket minden elhízott gyereknél azonnal keresni kell. 

A gyakori állapotokkal találkozunk sokszor. A ritkákkal pedig szinte alig. A bevitt táplálék és a fizikai aktivitás egyensúlyának súlyos megbomlása a bevitt táplálék javára nagyon gyakori állapot. Ezzel találkozunk egyre többet és egyre fiatalabb gyerekeknél.

Akár már ovis korban, elhízással, kettes típusú cukorbetegséggel, gyógyszeres kezelést igénylő magasvérnyomás betegséggel.

És az sem ritka, hogy minél ducibb egy kisgyerek, túlsúlya egyre jobban fogja akadályozni őt az aktív testmozgásban, esetleg csúfolódások céltáblája lesz. Ezért aztán egyre többet hanyagolja, próbálja megúszni azt, hogy másokkal mozogni kelljen. Akár még arra is képes, hogy orvosi igazolást szerezzen, mely szerint például ízületi problémái, nehézlégzése, magas vérnyomása miatt felmentésre jogosult.

Óhatatlanul elszigetelődik, egyedül marad. Egyedül, társak nélkül pedig aztán végképp nem áll neki a rendszeres testmozgásnak. Enni viszont jó eséllyel annál többet eszik. És íme, a kör bezárul. A kör viszont része egy hosszú spirálnak. A spirál mentén megy minden tovább. Forog és egyben csúszik egyre lejjebb.

(Fotó Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.