Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Atópiás dermatitisz és megelőzés


Vannak már arra vonatkozó vizsgálatok és biztató eredmények, hogy az atópiás dermatitiszre nézve veszélyeztetett, rizikós kisbabák esetében akár felére is csökkenthető az atópiás dermatitisz kialakulásának valószínűsége.

A megelőző tevékenység pedig nem más, mint a baba bőrének első élethetektől kezdődő, rendszeres krémezése, testápolása megfelelő puhító, a bőr védőrétegét erősítő, illetve helyreállító krémmel.

Atopiás dermatitisz gyakrabban fordulhat elő azoknál a babáknál, akiknél a családi előzményekben allergiás megbetegedés szerepel, elsősorban valamelyik vagy mindkét szülőnél valamilyen allergia fordul elő.

Ismert az atópiás dermatitisz, az ételallergia és a későbbi légúti allergiák közötti összefüggés, vagyis az atópiás dermatitisz szempontjából rizikós babák ételallergia, asztma és szénanátha szempontjából is veszélyeztetettebbnek tekinthetők. Ez a szoros kapcsolat különösen igaz a súlyos és az élet első hat hónapjában kezdődő atopiás dermatitiszre.

Azt figyelték meg, hogy ha ezeknek a rizikócsoportba tartozó babáknak a bőrét születésüktől fogva emolliens, bőrpuhító testápolóval ápolják, azzal jelentősen csökkenthető akár már a korai, de a későbbi életkorban jelentkező atópiás bőrgyulladás kialakulásának esélye.

Fontosnak tűnik azonban, hogy ez a kezelés folyamatos legyen, és még azelőtt kezdődjön el, mielőtt a baba ételallergénekkel találkozna, érzékenyítődne, illetve ennek következtében allergia alakulhatna ki.

Azt is vizsgálják már, hogy ha ily módon csökkentjük az atopiás dermatitisz kialakulásának esélyét, az megelőző hatású lehet a későbbi allergiás légúti betegségek kialakulása szempontjából is.

Noha egyelőre csak közvetett bizonyíték van arra, hogy a korai életkorban a fenti bőrápolással megelőzhető az atópiás dermatitisz, az ételallergia, ezek a vizsgálatok mindenképpen biztatóak lehetnek.

Ha bebizonyosodik, hogy ez az újszülött kortól alkalmazott, egyszerű bőrvédő kezelés hatékony, akkor ez fontos előrelépést jelenthet az ételallergiák és az allergiás légúti megbetegedések gyakoriságának csökkentésében.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29413338/

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.