Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Székrekedés, székletvisszatartás


Teljesen érthető, hogy egy aggódó szülő mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy egyébként egészséges, de nehezen kakiló babáján vagy székletét visszatartó kisgyerekén segítsen.

Teljesen oké, hogy a kicsit igény szerint szoptatja/tápszerrel táplálja, a nagyobbat sok folyadékkal itatja, élelmi rostokban gazdag ételekkel kínálja, olívaolajat ad az ételéhez. Ez valóban fontos.

Az is teljesen megérthető, hogy ezeken felül is próbál mindennel (de tényleg mindennel) segíteni. Megérthető, hiszen ott a szorongás, hogy a nehezen kakiló gyereknek talán mérgezése lesz a felszívódó méreganyagoktól (nem lesz), esetleg bélcsavarodást szenved a „keresztben álló” kakitól (nem fog) vagy ne adj’ Isten bélelzáródása lesz az összegyűlő széklettől (nem lesz).

Megérthető, de nem a szülői beavatkozás fogja hosszú távon megoldani a kérdést. Sem a székletlazító, sem a hashajtó, sem a szélcső, a lázmérőzés, a rendszeres beöntés, a glicerines kúp vagy a kézzel kipiszkálás.

Ezek legtöbbször arra jók, hogy a szülők fenti szövődményektől való félelmeiből eredő szorongását átmenetileg enyhítsék. De ettől még nem oldódik meg a helyzet.

Pusztán annyi történik, hogy a szülők saját kezükbe veszik egy olyan élettani funkció kontrollját, amely a gyerek irányítása alatt kellene, hogy maradjon.

Szóval nem a szülői (és orvosi) beavatkozás fogja hosszú távon megoldani a problémát. Hanem a gyerek kezébe visszaadott kontroll saját (egyébként teljesen egészséges) testi működései felett. 
________________________________________________

Székletvisszatartás, testi okkal nem magyarázható székrekedés vagy nehéz, fájdalmas székletürítés esetén szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció keretében kaphattok segítséget.

(Fotó: Unsplah)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.