Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta jelölt - A harmonikusan fejlődő babákért

A kakilás, a székrekedés és a testhelyzet


Tudtad, hogy a kakilást, a széklet könnyed elengedését megnehezítheti az, ha a kicsi vagy a nagyobb gyerek (sőt a felnőtt is) nem megfelelően ül a vécén?

Egy kisgyerek számára az lehet az ideális testhelyzet, amely a guggoló pozícióhoz közelít. Ilyenkor a felhúzott lábakkal felvett helyzet segít abban, hogy a végbél alsó szakasza kiegyenesedjen. Ha a lábak csak derékszögig hajlanak be, ez a testhelyzet a végbél alsó részét mintegy megtöri, megakadályozva ezzel a könnyű kiürülést.

Ezek alapján érhető, hogy a bilin ülés jobban közelít az előnyösebb pozícióhoz, de ugyanez kivitelezhető vécén ülve is. Az biztos, hogy önmagában a vécészűkítőn, lógó lábakkal ülve a kakilás szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb helyzetet veszi fel egy kisgyerek.

Ilyenkor zsámollyal, sámlival, megfelelő magasságú fellépővel elérhető az, hogy a felhúzott lábakkal az optimális testhelyzetet elérje egy kisgyermek, és ugyanerre érdemes figyelni nagyobb gyerekeknél és felnőtt korban is.

(Fotó: Pixabay)

 

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.