Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Idegentest a gyomor-bélrendszerben


A gyerekek előszeretettel szednek a szájukba apróbb-nagyobb tárgyakat, és előfordul, hogy olykor le is nyelnek ezekből.

Szerencsére az esetek többségében ezek kis méretű tárgyak (pl. gyöngyök, üveggolyók, apró műanyag játékok, cseresznyemag, pénzérme) és nem jelentenek veszélyt, mert egészségre nem ártalmas anyagból vannak, és a béltartalomba ágyazva a széklettel együtt egy-két napon belül kiürülnek.

Azonban vannak olyan tárgyak/helyzetek, amikor orvosi vizsgálatra van szükség és beavatkozásra is sor kerülhet, mert nem várható meg, hogy az idegentest magától távozzon, vagy praktikusan nincs esélye annak, hogy magától majd kiürül.

Tehát forduljunk orvoshoz akkor, ha:

➡️ a gyermek biztosan gombelemet nyelt, vagy fennáll a gyanúja annak, hogy gombelemet nyelhetett. Ez érvényes a működőképes és a lemerültnek vélt gombelemre egyaránt.

A gombelem nem a feszültség mértéke miatt lehet veszélyes az emberre, és lenyelése esetén nem is mérgezés okozza a problémát. A nyelőcsőben vagy a gyomorban elakadó, kitapadó elem a nedvesség hatására könnyen zárlatossá válhat, ennek következtében hőt termelhet. Részben az apró égési sérülések, illetve az elemből felszabaduló ionok kezdhetik pusztítani a nyálkahártyát, majd a mélyebb szöveteket. Aztán az elem folyékony tartalma is a szövetek közé kerülhet.

A szövetpusztulás hatására extrém esetben átlyukadhat a gyomor vagy a nyelőcső fala, sérülhetnek az itt futó erek, de akár a nyelőcső közelében található fő verőér is, amely praktikusan a szövetek közé történő elvérzést okozhat. 

Arra lehet számítani, hogy gombelem lenyelése után az orvosi vizsgálat mellett röntgenvizsgálatra is sor kerül. Az előzmények ismeretében és a vizsgálati leletek birtokában dönt majd az orvos a további teendőkről, amely 
indokolt esetben az elem altatásban végzett endoszkópos eltávolítását is jelentheti.

Szintén forduljunk orvoshoz akkor, ha:

➡️ a lenyelt idegen test feltehetően elakadt a nyelőcsőben, függetlenül a tárgy anyagától, jellegétől. 

A nyelőcsőben rekedt idegentest jellemző tünete a nyálcsorgás, a nyelési nehézség vagy képtelenség, a fej-nyak kényszertartása, a mellkasi fájdalom. Ezek fennállása esetén gondoljunk elakadt idegentestre, még akkor is, ha a tárgy lenyelését nem láttuk.

A sugárfogó anyagból készült idegentest röntgenfelvételen látható, sürgős endoszkópos eltávolítása szükséges. Röntgenárnyékot nem adó tárgy nem fog látszani, de a sürgős eltávolítás természetesen ez esetben is szükséges.

➡️ egynél több mágnest, vagy egy mágnest és hozzá jó eséllyel tapadni képes fémtárgyat nyelt le a gyermek.

Ilyenkor ezek egymáshoz tapadva a bél nyálkahártyáját, falát összecsíphetik, maguk közé szoríthatják. Egyrészt ezek az apró tárgyak nem tudnak továbbhaladni, emiatt akár bélelzáródást is okozhatnak, másrészt korlátozhatják az összecsípődött szövetek vérellátását. Ez pedig bélelhaláshoz és a bél átfúródásához is vezethet. Mivel ez nem egy hirtelen bekövetkező akut állapot, amit könnyű észrevenni, hanem viszonylag lassan, alattomosan alakul ki, előfordulhat, hogy már súlyos, előrehaladott, életveszélyes állapotban kerül a gyermek orvoshoz. Sajnos az is megtörténhet, hogy mindez a gyermek életébe kerül.

Ha tehát a kezdeti röntgenfelvételen az látszik, hogy a gyermek több mágnest is lenyelt, akkor szoros megfigyelés szükséges. Így követhetik a gyermek állapotát és az alattomos szövődményeket időben felismerhetik.

➡️ a gyermek apró, hegyes vagy éles tárgyat (pl. hajcsat, gombostű, varrótű) nyelt le.

Ilyenkor, ha ez a gyomor- és béltartalom haladási irányának megfelelően „irányba áll”, akkor jó eséllyel a béltartalomba beágyazódva, problémamentesen távozik majd. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy műszeres eltávolítására lesz szükség.

A kiürülésig azonban a gyermek szoros orvosi követése szükséges, hogy figyeljék a tárgy útját a belekben, és probléma esetén beavatkozhassanak.

Orvoshoz fordulni javasolt, de kórházi megfigyelésre nincs szükség és várakozni lehet akkor, ha:

➡️ a lenyelt fém vagy más idegentest anyaga és formája veszélytelen, és nem akad el a nyelőcső élettani szűkületeiben, hanem továbbhalad. 

Ha ez így történt és az idegentest a gyomorban van, akkor általában már könnyen végighalad az egész gyomor-bél csatornán. Ilyenkor beavatkozásra nincs szükség, de otthoni megfigyelésre igen. Ez praktikusan a gyermek minden székletének átvizsgálását jelenti az idegentest kiürüléséig. Ha a gyermek ezalatt panaszossá válik, szükséges az ismételt orvosi vizsgálat.

➡️ egy darab mágnest nyelt le a gyermek. 

Ha a röntgenfelvétel ezt igazolja, utána lehet várakozni és a székletet figyelni, hogy távozik-e. Ezalatt azonban fontos arra figyelni, nehogy a gyermek olyan fémdarabot nyeljen le, amely a mágneshez tapadhat (pl. cipzár húzókája), mert ezek a bélben egymáshoz tapadva úgy viselkedhetnek, mint két mágnes (lásd fentebb). 

Ha egy héten belül nem távozik a mágnes (és ez érvényes az egyébként veszélytelen fém idegentestekre), újabb vizsgálatra kerülhet sor. Előfordulhat ugyanis, hogy a tárgy elakadt a gyomor üregében vagy kitapadt a nyálkahártyára. Ha a röntgenfelvétel alapján azt látják, hogy az idegentest spontán távozása nem várható, akkor már indokolt az endoszkópos eltávolítás.

Mágnes nyelése esetén tehát nemcsak a helyének meghatározása miatt fontos a röntgenfelvétel, hanem azért is, mert muszáj pontosítani, hány lenyelt darabról van szó.

Egyebekben jó tudni, hogy:

➡️ a lenyelt papír és textil a bélben nagy eséllyel szétbomlik, a műanyag és az üvegtárgyak, a növényi részek (pl. cseresznyemag) pedig nem látszanak a hagyományos röntgenfelvételen. Ilyen anyagból készült tárgyak lenyelése esetén nem várunk plusz információt ettől a vizsgálattól. Ezen esetekben panaszmentes gyermeknél megfigyelésre, a széklet átvizsgálására van szükség az idegentest kiürüléséig. 

(Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.