Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Fókuszban a fókusz


A gyerekeknél mutatkozó koncentrációs probléma egyre gyakoribb jelenség. A szülők és a pedagógusok is észlelik ezt, olykor már egészen korán. Vannak kutatások arra vonatkozóan, hogy a fókuszálási képesség hiánya vagy nehézségei jelentősen befolyásolhatják egy gyerek jövőbeni életkilátásait, tehetségének, képességeinek kibontakoztatását.

Úgy tűnik, hogy ez egy olyan dolog, amely az IQ-nál, a család társadalmi vagy anyagi helyzeténél is jobban befolyásolhatja egy gyerek későbbi egészségét, karrierbeli sikereit vagy pénzügyi biztonságát és társadalmi státuszát.

A figyelem szétcsúszása, szóródása már egészen korán elkezdődhet egy gyermeknél. És itt nem egyszerűen csak arról van szó, hogy egy gyerek nem figyel az ovis foglalkozáson, az órán, nem fejezi be a feladatait, vagy felületes munkát végez, esetleg egymás után több dologba is belekap.

Eltérés az idegrendszer szintjén is megfigyelhető. Ha az idegsejtek közötti hálózatban nem alakulnak ki és járatódnak be azok a kapcsolatok, amelyek a fókuszált figyelemért felelősek, anatómiai és élettani okoknál fogva annak pszichés, mentális következményei is lehetnek.

Ilyen következmény lehet például az éretlen érzelmi-indulati szabályozás, az önkontroll problémái, agresszió, vagy gyenge empátiás készség.

Ezért is lenne fontos, hogy a gyerekeink az egyre több digitális időtöltésen túl mindenképpen végezzenek olyan tevékenységeket, amelyek kitartó fókuszálásra, összpontosításra késztetik őket. Ez lehet olvasás, fókuszált egyéni vagy közös tevékenység, valamilyen analóg feladatmegoldás.

Vagyis egyre fontosabbá válik a koncentrálási készség, az összpontosításra való képesség tudatos fejlesztése, a tudatos jelenlét gyakorlása egy adott tevékegységben, mert ez a mai gyerekeknek már egyre kevésbé megy „csak úgy”.

Ami nekünk, felnőtteknek egykor könnyen, magától értetődően működött, azt a gyerekeinknek már sok esetben meg kell tanítani.

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.