Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

Autóban gyerekkel


Biztos vagyok benne, hogy minden jogosítvánnyal rendelkező szülő hallott már arról, hogy egy kisgyerek nem utazhat akárhogyan az autóban. De hogy tisztában is vannak-e a biztonsági előírásokkal, abban már nem vagyok olyan biztos.

Viszont abban is biztos vagyok, hogy sokan- bár lehet, hogy tisztában vannak a KRESZ szabályaival- mégsem tartják be ezeket.

A gépjármű-ellenőrzések statisztikái is ezt támasztják alá, hiszen az ellenőrzött autók nagy százalékában nem, vagy nem megfelelően használják a gyerekek utazás közbeni rögzítésére alkalmas berendezéseket, gyermekbiztonsági rendszereket. Magyarul az autósülést és a biztonsági övet.

Az idevágó történet nem kórházi sztori, de ez nem a szülőkön múlott. A környezetemben esett meg, és szerencsére nem lett belőle komoly sérülés, pláne tragédia. Pedig lehetett volna.

Történt, hogy a szülő az autó hátsó ülésén utaztatta hároméves forma kisgyerekét, akit nem ültetett és kötött be az autósülésbe, és a gyerekzárat sem kapcsolta be a hátsó ajtón.

A kisgyerek aztán menet közben kinyitotta az ajtót, és nemes egyszerűséggel kipottyant az úttestre az autó jobb hátsó ajtaján.

Csodával határos módon sérülések nélkül megúszta, talán mert mindez egy körforgalomban történt, amely szerencsére nem ad lehetőséget nagy sebességű haladásra, illetve gyorsan reagáltak a nem tervezett kiszállásra.

De történhetett volna másként is. A baleseti statisztikák szerint a járműből való kiesés-amely gyakran a hátul középen rögzítés nélkül ülő vagy álló kisgyerekkel történik meg-, négyszeresére növeli a halállal végződő baleset esélyét.

http://www.baleset-megelozes.eu/cikk.php?id=1386

Ér ennyit az a pár másodpercnyi idő, amit akkor spórolunk, amikor nem ültetjük és kötjük be a gyereket az ülésébe?

(Fotó: Unsplash)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.