Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta - A harmonikusan fejlődő babákért

A hintázás pozitív hatásairól


Egyre több kutatás igazolja, és a köztudatban is terjednek a hintázásnak a gyerekek életére és fejlődésére gyakorolt pozitív hatásai.

Melyek is ezek?

*a hintázás társas tevékenység: minél kisebb egy gyerek, annál inkább szüksége van valakire, aki a hintáját mozgatja. Ez a valaki leggyakrabban a szülő, aki a hintázós helyzetben előszeretettel mondókázik vagy énekel a hinta ütemének ritmusára. Vagyis több legyet egy csapásra… Akinek nincs otthon hintája, az a közöset veszi igénybe, ebből adódóan más gyerekekkel és az ő szüleikkel is találkozik. A helyzetből adódik, hogy megtanulja, hogyan kell kivárnia a sorát, hogyan kell a hinta közelében viselkedni, közlekedni, másokkal együtt játszani.

*hat a fizikai erőnlétre, kondícióra. Arról nem is beszélve, hogy a játszótéren egy kisgyerek nem csak a hintát fogja kipróbálni, tehát mindjárt több „csatornán” fejleszti magát. Gondoljunk csak a mászókázásra, sarazásra, homokozásra, mezítlábazásra, ugrabugrálásra.

*a ringatás jellemzően nyugtató hatással bír már a legkisebbekre is. Ez a ritmusos hintáztatás segíti őket a megnyugvásban, a fájdalmak elviselésében, a félelmek leküzdésében. Nem véletlen, hogy egy kisbabát karunkba véve automatikusan ringató mozgásba kezdünk. Ugyanígy bánunk egy hordozóban magunkra vett kisbabával is. És ez minket is megnyugtat. Úgy tűnik, a hintázás relaxáló, nyugtató hatása minden életkorban működik.

*a hintázás bizonyos izomcsoportokat mozgat meg, azonban nem mindegy, hogy egy kisgyerek ezeket hogyan működteti. Hiszen ahhoz, hogy ne essen le, hanem stabilan, egyensúlyi helyzetét megtartva üljön a hintán, ezeket az izomcsoportokat megfelelően alternálva, ismétlődően, jól koordinálva kell használnia.

*a hintázás pozitív hatással lehet tehát az egyensúlyérzékelésre, a mozgáskoordinációra, sőt még a ritmusérzékre is. Egy magát hintáztató, és közben mondókázó, éneklő kisgyerek tudattalanul saját magát fejleszti.

*hosszabb távon úgy tűnik, hogy jobb tanulási képességeit is megalapozhatja egy rendszeresen hintázó kisgyerek: majdani olvasási, írási képességeire, koncentrációjára, monotóniatűrésére, finommotorikájára egyaránt áldásos hatású lehet.
________________________________________________

A te gyereked szeret hintázni?

(Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.