Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta jelölt - A harmonikusan fejlődő babákért

Születés utáni bőrszárazság, hámlás


Sok szülő panaszolja az újszülött-látogatás során, hogy nagyon száraz bőrű a baba. Ez átmeneti jelenség, hiszen ha belegondolunk, bőre kilenc hónapon keresztül folyadékban ázott, még ha jócskán meg is védte őt a magzatmáz.

A megszületést követő napokban, esetleg egy-két hétben valóban gyakran észlelhető bőrszárazság, lemezes hámlás, inkább a hajlatokban és az alsó testfélen, de igazából bárhol mutatkozhat. Ártalmatlan, jóindulatú jelenség, ami napokon belül „letisztul” és megjelenik az igazi sima bababőr.

A hajlatokban fürdetés előtt lehet vékonyan olajozni tiszta napraforgóolajjal, fürdetés után pedig leheletvékonyan bekenni bababőrre alkalmazható hidratálóval.

A későbbi hetekben-hónapokban is előfordulhat, hogy a hurkácskák közti redőkben hámló, vöröses a bőr. Ennek oka lehet az izzadás, kipállás, ilyenkor is előkerülhet az olajos vatta, és ügyeljünk arra, hogy fürdetés után gondosan töröljük szárazra ezeket a kényes helyeket.

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.