Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta jelölt - A harmonikusan fejlődő babákért

A koszmóról…


Nap mint nap találkozom kisbabákkal, akiknek buksiján, esetenként szemöldökén sárgás, zsíros jellegű felrakódás, koszmó látható. És szinte törvényszerű, hogy az anya szabadkozva-szégyenkezve-szemlesütve mondja, hogy pedig ő rendben tartja a babáját, minden nap fürdeti, gondozza, figyel rá. Én pedig igyekszem megnyugtatni, hogy ez a „legjobb családokban is előfordul”, hiszen ezt nem az ápolatlanság, ne adj’ Isten az elhanyagolás okozza.

A koszmó a seborrhoeás bőrgyulladás enyhe megjelenési formája, több tényező együtt hatása vezethet a kialakulásához. Már néhány hetes korban megjelenhet, általában a nagykutacs környékén és a fejtetőn. Ha ezt a felrakódást lekaparjuk, alatta a bőr nedvező, vörös lehet. Ritkán más bőrbetegséggel társulhat, de zömmel önállóan van jelen és gondos ápolással rövid időn belül rendbe hozható.

A kezelésére létezik kimondottan koszmó ellen kifejlesztett olaj, de a tisztított napraforgóolaj is tökéletesen megteszi. A lényeg, hogy fürdetés előtt alaposan itassuk át vele az érintett bőrfelületet, majd 20-30 perc múlva fogkefével, babafésűvel finoman kapargassuk le a fellazult lemezeket. A makacsabbul tapadó részeket ne erőltessük, ismételjük meg a manővert másnap, illetve addig, míg az összes plakk el nem tűnik. Fontos, hogy nem elég beolajozni, aktívan tenni is kell, hogy a felrakódások leváljanak.

Létezik már ún. koszmó elleni babasampon, azonban ez inkább a megelőzést szolgálja, a már kialakult koszmóval nem birkózik meg. Viszont a koszmó eltávolítása után kiválóan alkalmas arra, hogy megakadályozza a koszmó visszatérését.

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.