Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta jelölt - A harmonikusan fejlődő babákért

Az elhúzódó köhögésről


Az őszi-téli időszak gyakori, vírusok okozta légúti hurutos betegségei kapcsán gyakori panasz a gyerekeknél az elhúzódó köhögés. Azt is lehet mondani, hogy szezonja van az elhúzódó köhögésnek.

Azt tapasztaljuk, hogy gyerekünk látszólag kilábalt már a betegségből, egyébként teljesen jól van, csak a makacs köhögés nem akar néhány nap alatt szűnni. Bármilyen praktikát vetünk be, akkor sem.

Sokszor nem könnyű a szülőket meggyőzni arról, hogy ilyenkor a türelem és a várakozás lehet az egyetlen “praktika”, amely megoldja a problémát, és megszünteti a tünetet.

Érdemes tudnunk, hogy egy hurutos betegség során, legyen az bármilyen enyhe is, a légúti nyálkahártya gyulladásba kerül. A betegség lokalizációjától függően (felső vagy alsó légúti betegség) az orrüreg, a vele kapcsolatban lévő melléküregek, a garat nyálkahártyája, de akár a légcső, a hörgők is érintettek lehetnek. A gyulladt nyálkahártya pedig érthető módon nem tud úgy funkcionálni, mint az egészséges.

Gyakorlatilag egy sebfelület képződik, amelynek időre van szüksége ahhoz, hogy begyógyuljon és a regenerálódjon. Gondoljunk csak arra, ha például a gyerekünk lehorzsolja a térdét. Ahhoz is napok kellenek, hogy behegedjen. Ahhoz viszont hetek, hogy nyom nélkül gyógyuljon a seb, és az új bőr legalább olyan ellenálló legyen, mint a régi volt.

Bár a nyálkahártyák gyorsabb ütemben gyógyulnak, mint a bőrünk, de még így is belefér akár egy-két hétnyi regeneráció. És amíg nem lesz tökéletes újra, addig a köhögési reflex segíti abban, hogy a mélyebb légutakat, a tüdőt megvédje a káros hatásoktól.

A gyógyulófélben lévő nyálkahártya túlérzékeny, rosszabb a védekezőképessége az egészségesnél. Ezzel magyarázható az, hogy az egyébként már gyógyult gyereket például a szaladgálás, a kicsit szárazabb vagy éppen a hideg levegő megköhögteti.

Fontos, hogy ezt az állapotot megkülönböztessük például egy újabb betegségtől vagy egy felülfertőzés okozta szövődménytől. Ebben egy alapos gyermekorvosi vizsgálat segíthet.

Előfordul, hogy a köhögést észlelve a szülők tovább adják vagy újra adják az előzőleg alkalmazott váladékoldó, köptető hatású gyógyszert. Érdemes csínján bánni vele, mert ezekben a helyzetekben maga a gyógyszer is közrejátszhat a köhögés fennmaradásában, elhúzódásában.

A megfelelő folyadékfogyasztás, a nem túl meleg, kellően páradús levegő (főként ott, ahol a gyerek alszik) és a türelem megoldja a problémát.

(Fotó: Pixabay)

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.