Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

csecsemő- és gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta jelölt - A harmonikusan fejlődő babákért

A kancsalságról…


Régi, mára már túlhaladottá vált tévhit, hogy az újszülöttek látása nem jó, igazából kis vaksik, és az majd csak a későbbi hónapok folyamán alakul ki. Nos, már az épp csak világra jött újszülött látása is meglepően fejlett, tekintetük megszületés után hosszasan elidőzik a mama arcán… És persze utána is: mintegy 20 cm-re levő dolgokat jól látják, hosszasan figyelik, sőt követni is képesek a szemükkel. Főként az erősen kontrasztos (pl. fekete-fehér csíkos) tárgyak keltik fel a figyelmüket. Nem beszélve megint csak a mama arcáról, akinek grimaszait, arckifejezéseit képes némi latencia után utánozni a babája. Aki teheti, próbálja ki! Az sem véletlen, hogy szoptatás közben is nagyjából ilyen távolságra van egy mástól a két arc.

Az újszülött látásélessége az idő előrehaladtával fokozatosan javul és évek telnek el, míg tökéletessé válik, mégpedig azáltal, hogy két szemünk „megtanul” tökéletesen együtt működni, mikor is a két szemünk ideghártyáján keletkezett két képet egynek látjuk. Az újszülöttnek ez még nem megy, ezért ezen hosszú tanulási időszak alatt, főként pedig annak az elején észlelhetjük, hogy két szemük időnként mintha külön életet élne – magyarul időnként kancsalítanak, méghozzá nem is kicsit. Ráadásul ha a babának széles orrgyöke, távol ülő szemei vannak, ez a jelenség még szembetűnőbb lehet. Saját megnyugtatásunkra világítsunk a baba arcába. Ő valószínűleg ennek nem fog túlságosan örülni, mi viszont meggyőződhetünk arról, ha a két fénypont szimmetrikusan látható a két szembogáron, nem áll fenn kancsalság.

Az első élethetekben tehát az időnként, rövid ideig észlelt kancsalítás nem feltétlenül jelent kóros állapotot, de ha ez két-három hónapos korán túl is elhúzódik, vagy fiatalabb babánál, de feltűnően sokszor és hosszú ideig áll fenn, keresni kell az okát (fénytörési hiba, kóros szemizom működés stb.).

Ez azonban már a gyermekszemész feladata. Ha a szülőben bármilyen gyanú ébred, hogy a baba látásával probléma lehet, fontos tudni, hogy a gyermekszemészeti vizsgálatnak nincs „alsó korhatára”, akár néhány hetes babával is fel lehet-és fel is kell-keresni.

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Comments are closed.